(VIDEO) Experiment nebunatic: un V8 japonez de 300 CP pe un tractor pe şenile

31 Ianuarie 2021, 09:44
Redacţia PiataAuto.md
Tractoarele cu şenile sunt renumite pentru capacitatea lor de munci din greu şi de a ajunge prin locuri greu accesibile, datorită şenilelor, care le favorizează accesul. Şi dacă Moldova producea tractoare mai uşoare, cândva, tractorul despre care vorbim azi e DT-75, un tractor mai greu şi mai mare, care se producea în Rusia.
Câţiva autori mai talentaţi în tot soiul de tehnică agricolă s-au gândit că ar fi loc de un experiment nebunatic asupra unui DT-75, care oricum rămăsese fără motorul original şi nu prea mai avea şanse la reabilitare. Ce-ar fi dacă în locul dieselului leneş original, tractorul ar primi un V8 legendar japonez, cu multă putere şi, foarte important, cu sunet delicios de V8?
Zis şi făcut. Aceştia au găsit cel mai îndrăgit motor V8 pentru tot soiul de modificări — un motor de 4.0 litri de origine Toyota/Lexus, cu numele de UZ, care se monta pe o mulţime de modele legendare şi care dezvoltă exact 300 CP, în varianta sa de stoc. Motorul a fost montat pe tractor cu tot cu cutia sa originală de viteze, una automată, de altfel! Aşa că tractorul rezultat a devenit nu doar primul tractor cu şenile cu V8 sub capotă, ci şi primul cu cutie automată, şi levier cu celebrele poziţii P-R-N-D!
Au fost multe complicaţii tehnice, care au trebuit rezolvate, bineînţeles. S-a folosit un radiator nou de DT-75, dar lângă el a fost montat un ventilator original ce funcţionează în raport cu motor nipon. A trebuit să se modifice şi localizarea filtrului de ulei, pentru că în locul original el n-ar fi încăput din cauza cadrului tractorului. Motorul a pornit, iar ulterior pompa de benzină a ars şi a trebuit înlocuită.
După pornire, însă, motorul nu suna foarte frumos din cauza unui eşapament prost. Aşa că protagoniştii i-au gândit şi un eşapament pe măsură ulterior. Acum motorul suna cu adevărat frumos, după cum puteţi vedea în video-ul de mai jos.

Însă autorii proiectului încă nu s-au putut bucura deplin de tractorul lor V8 cu şenile. Au trebui făcute reparaţii şi la şenile. Aceste reparaţii au fost un adevărat chin, mai ales că au fost făcute acum, în ianuarie, când în zonele provinciale ale Rusiei temperaturi de -15 grade sunt o normalitate.
Însă, totuşi, marea veselie a venit până la urmă! Tractorul a putut înainte prin pădurile siberiene, V8-ul său japonez răsunând dulce, iar şenilele spulberând zăpada de sub ele, mânate de cei 300 de cai-putere de samurai!
Vedeţi câteva selecţii video mai jos, pe care le-am setat să pornească din momente mai cruciale, însă, dacă vă doriţi, puteţi să daţi playerul de la secunda zero sau chiar să exploraţi întreaga istorie pe canalul de YouTube al autorilor săi. Puteţi activa şi subtitrele automatizate din player.
1
54,834
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!