Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Frig de îngheaţă şi UAZ-urile: cum porneşti o maşină îngheţată la -49 grade Celsius în Siberia

13 Ianuarie 2021 - 14:35
Ilie Toma
Încălzeşti maşina dimineaţa pe timp de iarnă înainte de a porni la drum? Cât timp — 1-2 minute, 5 minute, sau poate 10? Acum încearcă să-ţi imaginezi ce fac oamenii care trăiesc în temperaturi normale de -49 grade Celsius pe timp de iarnă — cum îşi pornesc ei maşinile dimineaţa şi cât timp le ia lor încălzirea unei maşini?
În primul rând, majoritatea locuitorilor din asemenea regiuni siberiene nici nu-şi lasă maşinile afară pe noapte în asemenea condiţii, încercând să le pună în garajuri, unde temperatura ar fi păstrată minim la vreo -5, -10 grade sau, în mod ideal, poate chiar temperaturi de peste 0 zero grade. Atunci când asta nu e posibil, există mai multe soluţii, printre care pături cu încălzire electrică, ce păstrează compartimentul motor cald pe parcursul nopţii, acea pătură fiind conectată la o priză electrică simplă, domestică. Multe ţări scandinave au asemenea prize chiar în parcări, pentru că e o soluţie ce se practică de mult timp.

Alţii aplică o altă soluţie, zicând că e mai sănătoasă pentru motor, şi anume conectarea unui device suplimentar în compartimentul motor, cu pompă şi încălzire, care se conectează la circuitul de răcire al motorului şi astfel toată noaptea lichidul de răcire e menţinut la temperatură optimă şi în circulaţie prin blocul motorului. Device-ul se conectează tot la o priză obişnuită.
Un locuitor al Siberiei, însă, a prins geruri de -49 de grade iarna asta în localitatea sa şi a vrut să facă un experiment cu UAZ-ul său Patriot. La oprit total şi l-a lăsat afară pe noapte, deşi avea un device din cel cu circularea lichidului de răcire, menţionat mai sus. Dimineaţă, când a mers să-şi vadă maşina, a găsit-o într-atât de îngheţată, încât balamalele uşilor abia se mişcau, cutia de viteze îngheţase total, motorul la fel, iar de pornire simplă — nici vorbă.
Aşa că a demarat procesul de pornire specială a motorului. Două ore de încălzire cu acel device care circulă lichid în motor. Apoi pornirea motorului de la cheie, care a avut loc cu succes. Dar la o asemenea temperatură, poţi porni doar cu ambreiajul apăsat, pentru că tot uleiul în cutia de viteze e îngheţat. Apoi tot încerci să deblochezi cutia, lăsând ambreiajul. Chiar dacă poziţia levierului e neutrală, motorul întâmpină rezistenţă şi se poate opri. Abia după multe încercări reuşeşte mişcarea din loc a cutiei. Şi apoi — încă o întreagă oră de încălzire a motorului şi cutiei, pe loc. Deci, minim 3 ore doar pentru pornirea maşinii după un asemenea ger!

Vedeţi mai jos experimentul siberianului. Puteţi activa subtitrele cu traduceri automate în player, dacă aveţi nevoie.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter