(VIDEO) MBUX Hiperscreen: întreaga planşă de bord devine un mare display curbat în interioarele Mercedes-Benz

8 Ianuarie 2021, 09:41
Ilie Toma
Lansarea asta tehnologică e atât de importantă, încât vrea să intre în istorie ca una din acele mari inovaţii care au devenit ulterior o regulă în industria auto, dar care au fost pionerate de Mercedes-Benz înaintea altora. E vorba de noua generaţie revoluţionară de sistem multimedia MBUX Hiperscreen, în care întreaga planşă de bord a maşinii, cu tot cu designul ei curbat, devine un mare display de interacţiune cu maşina. Iar primul model pe care ea va apărea va fi noul Mercedes-Benz EQS, limuzina pur electrică, de talia lui S-Class, care urmează să se lanseze în curând. V-am intrigat? Haideţi să descoasem un pic subiectul şi să vedem cât de revoluţionar e până la urmă acest sistem.
Întrebarea şi îndoiala în general au drept la viaţă, pentru că până şi micuţa Honda e, acel automobil electric urban stilat, a debutat cu o idee similară de a acoperi întreaga lăţime a planşei de bord cu display-uri digitale. Doar că, în stil de design mai rectangular, Honda e n-a mascat foarte tare display-urile dreptunghiulare care formează această linie digitală a planşei. Deci, cât de diferită e ideea celor de la Mercedes-Benz de acum, pe care aceştia o prezintă drept revoluţionară?
Ei bine, e diferită în primul rând prin detaliile execuţiei şi prin maniera în care aceasta se integrează cu formele naturale ale designului. Trei, cinci sau şapte ecrane ajung să ne irite când ele sunt împrăştiate în jurul nostru cu formele lor dreptunghiurile nefireşti, creând o aglomeraţie vizuală în măsură să te facă să te simţi un hacker ciudat într-un buncăr, nu într-o maşină. Dar cei de la Mercedes-Benz au mers pe ideea că însăşi formele frumoase ale designului trebuie să devină funcţionale. Deci nu lipeşti display-uri pătrăţoase, suspendate pe planşă, nici măcar nu desenezi planşa că să conţină zone mari şi pătrăţoase pentru integrarea acestora, ci transformi însăşi planşa, plin întreaga ei suprafaţă fluidă şi armonioasă, în display-uri. Un fel de realitate augmentată, dacă vreţi, în care gurile de ventilare analogice par să răsară în mijlocul acestor suprafeţe digitalizate, iar întreaga maşină ajunge un mare hiper ecran, adică un mare hiper screen. Sincer, ideea că vom ajunge la asta era prezisă de mulţi. Dar nimeni nu se aventurase s-o facă la un nivel în care asta să pară cu adevărat natural integrat şi funcţional. Cei de la Mercedes-Benz au făcut-o. Primii. Şi merită un mare efect de wow pentru asta!
La nivel practic, tot efectul ăsta e creat tot de o cumulare de display-uri, doar că tehnologia avansată le-a permis celor de la Mercedes-Benz să le integreze absolut organic acolo. Sunt 3 display-uri cu formă neregulată — unul pentru zona volanului, altul central şi altul pentru pasager. Display-ul central şi cel al pasagerului folosesc ultima iteraţie a tehnologiei OLED, aceasa permiţându-i fiecărui pixel să fie luminat individual. Aparent sună neimportant, dar asta era o mare problemă pentru integrarea organică până acum, la monitoarele mai simple: dacă un display e rectangular, până şi culoarea neagră absolută admite un mic grad de iluminare a pixelilor din spate, iar ochiul uman percepe astfel întregul contur al ecranului, observându-l faţă de negrul planşei de bord, de exemplu. Acum, iluminând fiecare pixel individual, pixelii care rămân negri absoluţi sunt deconectaţi total, iar astfel ei au zero iluminare şi o integrare absolută cu mediul ambiant. Asta permite să se afişeze, spre exemplu, doar logo-ul Mercedes-Benz circular şi cu steaua în mijloc, tot restul fundalului fiind total deconectat, iar ochiul uman nu mai percepe hotarele efective ale display-ului, având impresia că acel logo luminează direct, abstract, din planşa de bord. Tocmai aşa şi se creează acum efectul întregii planşe de bord transformate în display.
Şi ar mai fi de spus şi faptul că toată această planşă complet digitală a fost gândită şi din punct de vedere a rezistenţei în timp, fiind acoperită cu două straturi de coating special, super rezistent la zgârâieturi, reflecţii de lumină şi uşor de curăţat. Apropo, designul întregii planşe e curbat, aşa că şi toate display-urile ce o compun i-au urmat forma. Şi, aşa cum spuneam, gurile de ventilare de prin părţi sunt perfect integrate. Cele obişnuite din mijloc lipsesc cu desăvârşire, dar noi credem că ele au fost pur şi simplu repoziţionate în afara acestei suprafeţe, fapt care se va confirma în momentul lansării lui EQS.
Un alt salt tehnologic vine de la modul de gândire a meniului şi de la inteligenţa artificială implicată la mijloc. Având atâta suprafaţă de afişare, tocmai 2,432.11 cm pătraţi şi o bandă efectivă de afişaj de 141 cm lăţime, a cam dispărut necesitatea de a avea meniuri şi submeniuri. Pentru că le poţi avea pe toate deodată, prioritizate inteligent ca să-ţi fie la îndemână cele mai probabile. Iar de prioritizare se ocupă inteligenţa artificială, care înţelege şi învaţă în ce situaţii ai putea avea nevoie de cele mai probabil funcţii. Iar accesul la toate celelalte funcţii se face tot printr-o atingere imediată, prin zero submeniuri. Tocmai de asta şi logica acestui strat atotcuprinzător a fost numită zero layer. Totul pentru o intuitivitate absolută, mai uşoară în utilizare chiar decât comenzile vocale anterioare. Doar funcţiile şi setările foarte rar utilizate au fost lăsate la îndemâna unor submeniuri.
Inteligenţa artificială va memora cele mai des utilizate funcţii, precum şi circumstanţele folosirii acestora — temperatura de afară, coordonatele GPS, timpul şi ziua săptămânii, iar ulterior va învăţa să sugereze activarea automată a acestora în condiţii similare. Spre exemplu, dacă sistemul va vedea că-n fiecare seară când ajungi în faţa garajului îţi ridici suspensia pneumatică a maşinii ca să intri în garaj mai uşor, va începe să-ţi sugereze să facă el singur asta când ajunge în faţa casei tale.
Ei bine, şi toată această interacţiune constantă va necesita, evident, o putere imensă de procesare, de care nici majoritatea calculatoarelor uzuale moderne nu dispun. Întreg sistemul ăsta va folosi un procesor cu 8 nuclee, cu memorie operativă RAM de 24 GB şi o bandă de RAM de 46.6 GB per secundă.
Bineînţeles, odată cu noua planşă imensă de bord, cei de la Mercedes-Benz s-au gândit şi la siguranţă. Dacă pasagerul dreapta nu stă pe locul său, acel ecran poate afişa doar mici elemente de decor. Iar în cazul unui accident, planşa are prevăzute suprafeţe de rupere, toate funcţiile normale de protecţie a maşinii, precum airbag-urile, continuând să opereze în mod absolut sigur.
0
2,018
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!