(VIDEO) Un american a transformat un VW Passat B5 într-un automobil electric 10 ani în urmă. Impresii după 145 mii km parcurşi

21 Ianuarie 2021, 19:48
Ilie Toma
Azi automobilele electrice sunt deja o normalitate absolută, iar complexitatea avansată şi preţul usturător al noilor lansări nu ne mai uimeşte. Însă acum 10 ani, un american, pe nume Eric Tischer, a ales să-şi convertească el singur maşina sa într-un electrică, menţinând costurile cât se poate de mici. Aşa ajuns el să modifice în 2009 un banal VW Passat B5 la mâna a doua, fabricat în 2001, într-o maşină electrică. A funcţionat oare? A rezistat maşina sa electrică, făcută în condiţii de casă, în timp?
După 10 ani de exploatare şi 90 mii de mile parcurse, adică aproape 145 mii km, Volkswagenul încă mai e folosit de proprietarul său, iar Eric a decis să împărtăşească lumii impresiile despre maşina sa şi proiectul său de lungă durată. Iar odată cu asta, noi am aruncat o privire şi la soluţiile tehnice pe care le-a aplicat Eric atunci, în 2009, când a făcut conversia.
A cumpărat Passat-ul la mâna a doua pentru 1,800 dolari SUA. L-a ales pentru că e o maşină spaţioasă, cu mult loc sub capotă şi, ştiind că platforma maşinii împarte componente cu Audi A4 al acelor vremuri, a avut mai multă încredere în rezistenţa în timp a maşinii. Şi, pe lângă toate, maşina avea interior bej, confortabil, care l-a cucerit imediat pe Eric.
Masa maşinii la gol era de 1.425 kg, masa totală cu tot cu sarcina maximă — de 1,960 kg. Eric a calculat că scoaterea motorului pe benzină, a transmisiei automate, a rezervorului de combustibil şi a întreg sistemului de eşapament ar trebui să-i elibereze cam 275 kg.
Apoi a început munca de convertire a maşinii într-un electromobil. Eric a folosit un motor electric de 90 kW, de origine Siemens, iar 90 kW înseamnă 122 CP. Cutia de viteze automată fusese scoasă, iar în locul ei, Eric a cumpărat una manuală, tot de Passat, cu 600 dolari. Desigur, motorul şi cutia originală le-a vândut, pentru a compensa din cheltuieli.
Foto: motorul electric folosit pe de Eric pe Passat-ul său

Americanul a meşterit de unul singur elementele de fixare ale motorului de caroserie şi de cuplare a acestui cu cutia manuală. Montarea a fost bine calculată, fiind foarte compactă, ţinându-se cont că sub capotă urmau să fie instalate şi celulele viitoarei baterii. Controller-ul motorului şi invertorul le-a făcut, de asemenea, singur, în condiţii de casă. Le-a montat în portbagaj. Invertorul i-a permis, fireşte, să aibă şi funcţia de regenerare, la fel ca la toate maşinile electrice normale. Doar, că toată modificarea asta Eric a făcut-o în anul 2009, când nici măcar primul Nissan Leaf nu se lansase!
Foto: stânga: cutia de viteze manuală şi zona de cuplare cu electromotorul; dreapta: cuplarea cutiei cu electromotorul realizată cu succes

A pus iniţial un set de baterii, comandate online şi importate, dar n-a fost mulţumit de ele, aşa că le-a făcut un upgrade la scurt timp, pe la sfârşitul lui 2009, pe seturi de litiu ion.
Foto: primul set de baterii, înlocuite la scurt timp

A construit carcasa pentru ele sub capotă, a tras cabluri de dimensiunea necesară. Aceleaşi baterii stau şi azi, iar autonomia maşinii este în jur de 100 mile, adică 160 km! Mai mult ca atât, noul set de baterii îi uşuraseră maşina cu 150 kg faţă de primul set, pe care încercase să-l pună şi care-i asigura o autonomie de doar 50 km. Aşadar, cu noul set de baterii a şi continuat să meargă următorii 10 ani, iar autonomia de 160 km i-a fost suficientă pentru regimul lui de exploatare, zice Eric.
Foto: electromotorul şi cutia de viteze instalate sub capota lui VW Passat
Bateriile de tip nou, instalate în 2009

Americanul a construit atunci şi un sistem de management al bateriilor, cumpărând cablaje, micro circuite, componente, toate costându-l cam 1,200 dolari. Bateriile sale, apropo, instalate sub capotă, în locul roţii de rezervă din portbagaj şi între habitaclu şi portbagaj, ajunseseră la un total de 99 de celule la final. Tot el i-a gândit maşinii un încărcător şi i-a scos portul în locul gurii rezervorului. Nu se încarcă foarte repede, dar i-a asigurat un sistem inteligent ca încărcare, ca să poată porni noaptea, în orele mai ieftine de facturare.
Apropo, pompa de vacuum pentru frânare, pompa servodirecţiei — toate au fost schimbate pe componente puse în mişcare electric. A cumpărat chiar şi un compresor electric pentru aerul condiţionat, care îi ia 2 kW din putere când funcţionează, adică vreo 2.7 CP. Mai mult ca atât, a montat şi un mic încălzitor în sistemul de ventilare, care-i poate încălzi aerul iarna şi care consumă aproape la fel — 1.7 kW, adică vreo 2 CP.
După ce a perfecţionat Passat-ul său, a făcut şi câteva măsurări de performanţă. Viteza maximă a fost de 105 mile pe oră, adică vreo 168 km/h! A atins viteza asta în treapta a 5-a, dar în regim normal de condus foloseşte mai mult treapta 2 sau 3.
Şi acum, cum crezi că a rezistat acest VW Passat, făcut în condiţii de casă, dar cu o evidentă pricepere inginerească? Eroic, am spune noi, chiar dacă a mai avut mici probleme tehnice pe parcurs. În 2010 i s-a defectat invertorul, dar piesa cheie i-a fost schimbată pe garanţie de cei care i-o vânduseră şi tot în 2010 o siguranţă principală i s-a ars. Cam astea au fost toate problemele, însă Eric a tot perfecţionat maşina pe parcursul celor 10 ani, fiind mândru că a reuşit să creeze un sistem de management al cuplului din motor foarte linear şi intuitiv.
Deşi între timp Eric şi-a mai cumpărat alte maşini şi deţine chiar şi o maşină sport, el continuă să deţină şi să exploateze acest VW Passat electric, modificat mai bine de un deceniu în urmă. Cu siguranţă munca acestui inginer priceput e demnă de o mare admiraţie, iar mai jos puteţi vedea video-ul publicat de Eric la împlinirea a 10 ani de exploatare a Passat-ului. Pe canalul lui mai găsiţi şi alte video-uri care vă vor permite să-i cunoaşteţi pasiunile inginereşti şi viaţa.
0
32,663
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!