Are parcurşi nici 13 mii km, pentru că a stat pe o insulă: un Audi 80 în stare impecabilă, scos la vânzare în Germania

8 Februarie 2021, 19:36
Ilie Toma
Am auzit cu toţii cele mai diverse istorioare care vin să justifice parcursuri mici ale automobilelor, iar majoritatea dintre acestea ne trezesc zâmbete, pentru că adeseori nu sunt decât nişte pretexte ale unor vânzători neoneşti. Istoria acestui Audi ne-a trezit nouă la început acelaşi zâmbet, pentru că părea să conţină aceleaşi elemente de clişeu, dar mai apoi, când ne-am uitat un pic mai profund la toate datele problemei, am descoperit ceva cu totul unic.
În primul rând, e vorba de un Audi 80 B3, fabricat în 1991, care a venit cu un motor absolut uzual sub capotă, aspirat natural, pe benzină, de 1.8 litri, care livra 69 CP. Maşina are un interior tapisat cu velur albastru, tot albastră fiind şi planşa de bord, iar printre opţiuni se pot zări farurile de ceaţă sau chiar o trapă.
Paradoxul acestei maşini, însă, e starea ei aproape nouă, de showroom, or, azi ea are nici 13,000 km parcurşi, la aproape 30 de ani de la fabricarea şi livrarea sa! Cum a fost posibil, deci?
Unul din primele detalii din istoria ei nu suna deloc încurajator. Posesorul ei, cel care a şi cumpărat-o în 1991, e născut în 1944, deci azi poate fi calificat deja drept un bătrânel. Totul părea destul de clişeic şi mirosea a renumita poveste cu maşina care i-a aparţinut unui bătrânel, care a umblat foarte puţin cu ea. O poveste despre care nu vrem să mai auzim nimeni.
Dar, totuşi, ceva e diferit la acest Audi 80. Şi anume faptul că proprietarul său trăieşte pe insula germană Sylt — o mică insulă la nordul extrem al Germaniei, lângă Danemarca, ce are o suprafaţă de doar 99 km pătraţi. Mai exact, insula măsoară doar 13 km lăţime şi 38 km lungime, fiind un soi de fâşie alungită.
Puţini din afara Germaniei ştiu de ea, pentru că e cunoscută mai ales printre germani şi scandinavi, fiind un soi de paradis al sanatoriilor şi hotelelor pentru turism preponderent domestic. Insula are conexiune cu partea continentală a Germaniei doar printr-un dig construit acum aproape 100 de ani, dar acel dig nu are şi un drum terestru pe el, aşa că legătura se face printr-un feribot. Aşadar, acest Audi 80 a fost condamnat să circule între cele câteva drumuri de pe insula balneară, tocmai în acest mod adunând atât de puţini kilometri în decursul anilor.
Mai mult ca atât, posesorul său e proprietarul unuia dintre hotelele de pe insulă, iar maşina s-a bucurat de găzduirea garajului de la hotel. Zicem asta pentru că în mod normal clima nordică ar fi fost mai nemiloasă cu maşina, chiar dacă aceasta a parcurs puţin, însă aici vorbim de un model Audi ales cu bună ştiinţă de primul său cumpărător. În acei ani, Audi 80 se mândrea că are caroseriile galvanizate şi rezistente la orice coroziune mulţi ani înainte, fiind oferită chiar o garanţie record de 10 ani la acest model. Şi, după cum se poate vedea, promisiunea a fost îndeplinită. Acest Audi 80 arată şi azi impecabil, liber de orice coroziune.
Şi poate nici povestea asta inedită n-ar fi de crezut dacă ea n-ar fi însoţită de documente. Există până şi factura originală a vânzării făcută la 13 iunie 1991, cu suma totală de 35,343 mărci germane. Pe factură există şi o ştampilă a băncii de la 14 iunie, de confirmare a încasării banilor. Iar mai departe există confirmări documentale ale vizitelor la service din Germania continentală cam o dată la fiecare doi ani. Deci, maşina n-a stat uitată pe undeva, pentru a avea nevoie mai apoi de reanimare şi restaurare. Şi azi acest Audi are toate actele în regulă pentru a circula pe drumurile publice, valabile până în decembrie 2022.
Fireşte, având un motor mai modest, acest Audi 80 nu e tocmai o piesă sofisticată de colecţie, dar, pentru cineva cu memorii frumoase despre acest model ar putea constituie o ocazie frumoasă de a se pricopsi cu un automobil de 30 de ani vechime, în condiţie de aproape nou! Şi partea la fel de fascinantă în toată ecuaţia asta e că nici preţul nu e usturător! Maşina asta, aşa cum e ea azi, costă 9,990 euro.
Ce zici, îşi merită acest Audi 80 banii?
0
24,749
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!