Cât de scumpă devine încărcarea electromobilului în condiţii de criză energetică: exemplul statului Texas

23 Februarie 2021, 17:07
Denis Godorozea
Modificările legislative adoptate de statele occidentale şi cursa după soluţii ecologice au impus constructorii auto să-şi revizuiască portofoliile de modele, oferind electromobile tot mai competitive în raport cu maşinile dotate cu propulsoare clasice cu combustie internă. În consecinţă, cererea pentru noul tip de automobile este în continuă creştere şi, respectiv, inevitabil va creşte cererea pentru energie electrică, ceea ce în condiţii de piaţă va genera şi o creştere a preţurilor pentru electricitate. Un exemplu în acest sens a devenit statul american Texas, lovit de furtuni de zăpadă şi vreme nefavorabilă, lăsând o mare parte din populaţie fără curent electric. În aceste condiţii, lucrurile au evoluat dramatic.
Cererea pentru energia electrică indică acum o creştere imensă în Texas, ceea ce a majorat preţurile pentru curentul livrat cu peste 17,900% (!) per un MWh, de la circa 50 la 9,000 dolari, potrivit NBC, respectiv un kWh ajunge să coste circa 9 dolari. În baza acestor cifre, calculele arată că alimentarea bateriei de 40 kWh a unui Nissan Leaf în condiţii casnice ajunge să coste acum 360 dolari, pe când bateria versiunii de top Tesla Model S, cu o capacitate de aproximativ 100 kWh, va ajunge la 900 dolari pentru un plin, în condiţiile în care sedanul electric parcurge cam 550 km cu bateria încărcată.
Fireşte, majorarea preţurilor este doar o chestie de timp, până daunele cauzate de vremea nefavorabilă vor fi eliminate complet. Însă adepţii energiei electrice provenite din sunse neregenerabile au un argument în plus când critică decizia autorităţilor statului de a migra în totalitate la resurse regenerabile. Bineînţeles, cu un argument în plus s-au ales şi pasionaţii motoarelor clasice cu combustie internă, deşi crizele petroliere periodice au un efect similar asupra costurilor finale pentru combustibil la pompă.
0
1,281
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!