Premieră: McLaren Artura, primul supercar hibrid de serie din gama britanicilor

18 Februarie 2021, 09:21
Denis Godorozea
McLaren păşeşte în era electrificării cu primul supercar hibrid de serie din istorie, numit Artura. Aceasta nu este prima încercare a britanicilor de a lansa un model cu sistem de propulsie ecologic, or mai devreme într-un tiraj limitat a fost lansat modelul Speedtail, dar în raport cu acel model exclusivist, Artura va fi disponibil într-un număr simţitor mai mare, nelimitat, fiind primul hybrid de serie din gamă.
Artura are la bază noua platformă MCLA (McLaren Carbon Fibre Lightweight Architecture), dezvoltată special pentru sportive de tip nou. La proiectarea platformei dedicate supercar-urilor electrificate, inginerii au ţinut să minimizeze la maxim masa ei proprie, dar şi să-i asigure un centru de greutate coborât. În consecinţă, Artura se poate lăuda cu o greutate proprie de doar 1,395 kg, iar acest fapt se datorează şi sistemului electrificat revoluţionar, cu motor electric de doar 15 kg şi un pachet de baterii de 88 kg.
În schimb, se pare că motorul V8 nu şi-a găsit loc în noua configurare, precum în cazul McLaren Speedtail — noul Artura are la bază un benzinar V6 de 3.0 litri, înzestrat cu două turbocompresoare, ce livrează 585 CP. Motorul electric compact generează încă 95 CP şi 225 Nm, iar în tandem sistemul oferă un total de 680 CP şi 720 Nm. Cuplul produs de ambele motoare este livrat exclusiv punţii spate prin intermediul cutiei robotizate cu 8 rapoarte şi dublu ambreiaj. Cutia nu dispune de vreo treaptă pentru marşarier, iar în sens opus supercar-ul se deplasează exclusiv electric. Şi dacă tot vorbim aici de un supercar hibrid, aflaţi că bateria cu o capacitate de 7.4 kWh promite o autonomie de până la 30 km în regim electric.
Mai importante sunt performanţele de care poate da dovadă McLaren Artura: repriza 0-100 km/h are loc în doar 3 secunde; 0-200 km/h în 8.3 secunde; 0-300 km/h în 21.5 secunde. Viteza maximă constituie 330 km/h, iar timpul pe porţiunea de un sfert de milă constituie 10.7 secunde.
Britanicii au dat startul vânzărilor pentru Artura pe majoritatea pieţelor unde are reprezentanţe. Artura este abia prima încercare de a păşi în segmentul supercar-urilor ecologice, iar dacă e să ţinem cont de caracteristicile lăudabile pe care le-au atins inginerii cu primul proiect de acest fel, putem fi convinşi că hibridele vor substitui motoarele clasice cu ardere internă în gama McLaren în cel mai apropiat viitor.
0
1,329
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!