Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Aceasta e prima motocicletă Jawa nouă, cumpărată în Moldova după mulţi ani

26 Februarie 2021 - 20:43
Ilie Toma
Cândva motocicletele Jawa erau printre cele mai dorite şi venerate prin părţile noastre, fiind poate cele mai rapide şi mai performante modele la care putea visa un tânăr motociclist prin anii 1965-1990. Erau produse în Cehia şi datorită prieteniei între popoare, erau cam singurele opţiuni din afara URSS pe care puteai să le îndrăzneşti a le cumpăra pe atunci.
Noi am avut câteva luni în urmă un articol în care am vorbit mult mai mult despre principalul model Jawa al acelor vremuri — Jawa 350. Vă informam atunci că marca cehă a renăscut atât în Cehia, cât şi în India, unde există o gamă separată de modele şi unde se produc motociclete Jawa pentru piaţa asiatică. Ba chiar am avut şi un articol separat despre un model fascinant de Jawa produs doar în India, Jawa Perak. Dar azi avem ceva cu totul special, legat de Jawa! În Moldova cineva tocmai şi-a cumpărat prima motocicletă Jawa nouă, din zilele noastre, după mulţi ani în care nici o Jawa nouă n-a mai ajuns în mâinile unui moldovean!
Cumpărătorului fericit îi spune Octavian Pancu şi e un pasionat de motociclete Jawa încă de la o vârstă fragedă, de prin clasa 6-a învăţând deja a le mânui. S-a molipsit de această dragoste de la tatăl său, Nicolae, care avusese mai multe exemplare de Jawa 350, şi de 6V şi de 12 V, iar copilăria lor, petrecută la Cahul, a fost înconjurată de fascinaţia pentru acest model ceh.
Dragostea lui Octavian pentru motociclete n-a contenit nici o clipă până în zilele noastre. El are mai multe motociclete în garajul său, cea principală, de fiecare zi, fiind o Yamaha FJR 1300. Are şi o Jawa 350 clasică, într-o condiţie formidabilă, cu care participă chiar şi la defilări elegante de motociclete, precum DGR, alături de tatăl său.
Iar de curând a aflat că cineva a importat un prim exemplar Jawa modern în Moldova, cu speranţa că poate s-ar putea pune pe picioare o reprezentanţă Jawa într-un viitor nu foarte îndepărtat. Pandemia, însă, şi incertitudinile au făcut ca această idee să fie amânată. Iar acest prim exemplar de Jawa stătea şi-şi aştepta cuminte, în cutie, un cumpărător curajos. E o Jawa 350/634 Retro, model produs în zilele noastre în Cehia, dar făcut să arate maxim posibil ca legenda de demult.
Mai mult ca atât, şi motorul e practic identic cu cel legendar — unul în 2 cilindri şi 2 timpi, de 343.5 cm cubi, care livrează 23 CP şi 32 Nm. Având doi timpi şi o construcţie identică, şi sunetul lui e exact ca şi cel clasic şi inconfundabil.
Totuşi, pe motocicleta nouă există mici modernizări pe ici, pe colo. Motorul a primit un starter electric, iar frâna e asistată hidraulic şi e cu discuri, nu cu tamburi. E modificată şi furca, iar cadranele clasice au fost înlocuite de componente digitale de afişaj.
Aşadar, Octavian a tot ochit de vreo jumătate de an şi mai mult această Jawa unică, ce-şi aştepta umilă cumpărătorul, iar într-un final, sfătuindu-se cu tatăl său, a decis să şi-o cumpere. A plătit pe ea preţul ei de 4,000 euro şi a primit-o aşa, în cutie, cu renumita carcasă de lemn, exact aşa cum se fac toate livrările motocicletelor adevărate.
Octavian şi tatăl său, Nicolae, muncesc la asamblarea noii Jawa

A urmat plăcuta procedură de dezambalare a ei, sau unboxing dacă e s-o spunem în termeni mai moderni. La ea a participat şi tatăl său, Nicolae, pentru el această despachetare a Jawei fiind un moment plin de nostalgie după pasiunea tinereţii sale.
Totul s-a făcut ca la carte şi cu plăcere. Scoaterea cadrului, asamblarea componentelor pe motocicletă, turnarea primelor grame de benzină în rezervorul încă steril şi prima pornire a motorului. O plăcere pe care o înţeleg profund oamenii cu adevărat pasionaţi de asemenea motociclete!
Iar la final, Octavian şi-a pus noua bijuterie alături de legenda Jawa 350 restaurată, pe care o deţine, şi a pozat alături de tatăl său lângă cele două ipostaze ale legendei — cea clasică şi cea nouă, care o elogiază pe cea clasică.
Şi ăsta a fost un moment fascinant, în care două generaţii de oameni — tată şi fiu, uniţi de o pasiune comună — stau alături de nouă iteraţii ale pasiunii lor, Jawa 350. Un moment tată-fiu din alea pentru care merită să ai asemenea pasiuni şi să le păstrezi pe tot parcursul vieţii!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter