(VIDEO) Ce poate face un tractor turbo în offroad alături de vehicule bine pregătite

7 Februarie 2021, 09:08
Redacţia PiataAuto.md
Despre SUV-uri şi offroadere, prin estul Europei se vorbeşte că, cu cât mai bun e SUV-ul, cu atât mai departe va trebui să mergi după tractor. Pentru că în final tot un tractor te va salva. Deci, cumva, se prezumă că tractorul e jucăria supremă de offroad.
Dar are şi el neajunsurile sale, bineînţeles. Iar unul din principalele neajunsuri ar fi centrul de greutate mare, bazat pe pământ pe un ampatament scurt şi un ecartament redus. Prin urmare, chiar dacă are roţi imense şi o tracţiune capabilă să mişte tone din urma sa, înclinările unghiulare masive sunt un călcâi al lui Ahile, cel puţin pentru cele mai renumite modele de tractoare agricole, răspândite odinioară prin partea asta de lume. Iar noi azi vorbim despre un tractor dezvoltat pe baza lui Belarus T-25 — unul din cele mai accesibile, simple, durabile şi răspândite modele, care s-a produs din 1966 până în 2019. Cu un asemenea tractor, ar fi fost dificil să faci offroad spectaculos şi din cauza motorului de putere limitată, or, în mod normal, un T-25 e echipat cu un diesel aspirat natural de doar 2 cilindri, care livrează 25 CP.
Aşa arăta un tractor Belarus T-25 original

Tractorul din video, însă, e un model evoluat de pe acesta, numit T-30A80, produs în Rusia, care beneficiază de tracţiune integrală şi de un motor perfecţionat, pe baza primului, care a ajuns să livreze... 30 CP. Posesorul său l-a botezat Volodea, după numele uzinei Vladimirsk, unde s-a asamblat acest model până în 2018.
Ei bine, şi aici vine marea idee nebunatică a autorilor acestui canal de YouTube — oameni cu pricepere mecanică dintr-un sat mai îndepărtat al Rusiei, care au făcut din veşnica meşterire în garajul satului la tractoare şi camioane o ocupaţie veselă, arătată publicului printr-un canal tot mai popular. Anume ei s-au gândit să monteze o turbină pe acest diesel, astfel încât puterea şi cuplul motorului să crească măcar cu vreo 10-20 CP, iar aventurile de offroad ale lui Volodea să devină mai vesele. Zis şi făcut.

Motorul are turbină acum, pe dinamometru nu l-a mai pus nimeni să-i afle puterea exactă, dar e cert că efectul se face simţit. Mai mult ca atât, autorii i-au pus şi anvelope ceva mai mari, de la o combină agricolă, doar că acestea sunt atât de rigide, încât până şi cu presiune de 0.3-0.5 bari, acestea nu se deformează deloc sub greutatea mică a tractorului.
Cu această formă, totuşi, ei au ieşit la un prim offroad alături de vehicule bine pregătite, înaintând prin pământurile răzmuiate ale pădurilor ruseşti. Paradoxal, dar tractorul a făcut faţă cu bine, înaintând pur şi simplu, chiar şi acolo unde cele mai pregătite offroadere aveau dificultăţi.
După asta, meşterii iscusiţi au continuat să perfecţioneze tractorul pentru aventuri de offroad, unda din dotările adăugate de ei fiind o carcasă de siguranţă în cabină, pentru cazul în care tractorul s-ar răsturna, totuşi, într-o viitoare aventură. Iar unul din cele mai nebune experimente de modificare a fost făcut la sfârşitul verii, când protagoniştii, fascinaţi de performanţele de offroad ale unui alt vehicul rusesc, SHERP, despre care noi v-am mai relatat, au decis să-i monteze tractorului câteva asemenea anvelope de SHERP, iar astfel să-i asigure stabilitate pe uscat şi poate chiar flotanţă pe apă, după exemplul lui SHERP.
Uimitor, dar experimentul a fost unul reuşit, tractorul reuşind să devină astfel flotant şi să înainteze pe suprafaţa unui lac! Fizica elementară — dacă ai volum suficient de aer, poţi face orice să devină flotant. Măiestria e s-o faci funcţional, ca vehiculul să poată şi înainta, nu doar pluti!
Aventurile de offroad au continuat, cu tot soiul de mici defecţiuni şi dificultăţi, dar odată cu venirea iernii aceştia i-au organizat tractorului turbo, acum câteva săptămâni, şi o confruntare directă cu un offroader de genul SHERP, numit Lesnik, adică Pădurar, care costă de vreo 3 ori mai ieftin decât SHERP.
Doar că de această dată provocările au fost dure, acoperite cu zăpadă, aşa că într-un final s-a produs inevitabilul: tractorul turbo s-a răsturnat în offroad. Datorită carcasei de siguranţă nimeni n-a avut de suferit, dar spectacolul a fost garantat!
După ce a fost tractat şi repus pe roţi, tractorul turbo Volodea şi-a pornit din nou motorul şi a înaintat mai departe. Aşa că aventura tractorului turbo continuă mai departe!

Mai jos am ales câteva din video-urile cele mai reprezentative cu nebunaticul tractor.
0
15,837
GALERIE VIDEO (3 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!