Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Ce sunt lanţurile onspot, sau anspot, pentru camioane şi de ce sunt atât de utile?

14 Februarie 2021 - 11:47
Ilie Toma
După mai multe materiale despre camioane şi condus dificil în condiţii de iarnă, am primit câteva mesaje de la profesioniştii ce muncesc pe camioane cu solicitarea de a explica ce înseamnă termenul de „anspot” pentru camioane, pe care unii şoferi ce operează în condiţii nordice îl pomenesc uneori în experienţele lor. De fapt, „anspot” e o rostire vocală a termenului de „onspot”, iar semnificaţia termenului e una foarte curioasă, mai ales că sunt abia vreo 3 ani de când tehnologia a devenit mai accesibilă şi mai populară, fiind făcută disponibilă pe larg pentru şoferii de camioane. Aşa că e firesc că există încă foarte mulţi dintre noi, ba chiar şi dintre cei ce muncesc zi de zi pe camioane, care nu ştiu ce înseamnă acest termen.
Vom fi succinţi şi vom porni de la începutul firului logic. Atunci când un camion operează în condiţii de iarnă, cu asfalt înzăpezit sau pe gheaţă, peste tot se solicită imediat îmbrăcarea lanţurilor pe roţile motrice, uneori şi pe cele viratoare. Chiar şi când camioanele au anvelope de iarnă, îmbrăcarea lanţurilor pentru traversarea anumitor segmente cel puţin e obligatorie prin regulament sau prin indicaţiile directe ale unui poliţist.
Acum, asta nu e neapărat o problemă, pentru că orice şofer profesionist are neapărat lanţuri la el în perioada iernii. Însă, oricâtă experienţă ar avea şoferul pentru a monta aceste lanţuri pe roţi, această operaţiune va necesita de obicei destul de mult timp, începând de la îmbrăcarea recomandată a unei salopete, fixarea lanţurilor pe anvelope în mai multe etape, întinderea şi verificarea lor, etc. Fixarea poate dura între 10-20 minute la o singură roată, de obicei. Iar ca să vezi cum se face asta corect şi cât durează, includem primul video de mai jos.
Aici vin în rol lanţurile on-spot, sau onspot, le mai putem spune, după numele companiei care le-a desăvârşit şi le produce. Iar conceptul e simplu şi genial — sunt lanţuri retratabile automatizate, care pot fi activate şi dezactivate oricând, prin apăsarea unui buton.
Mecanismul onspot are un braţ, ataşat de un tub cu electromotor, care se fixează de braţul inferior al suspensiei. Acest tub, practic, conţine elementul de dirijare a braţului de sub el, rotindu-l spre roţi când e nevoie şi retractându-l înapoi când nu e nevoie. La celălalt capăt se află un disc de forma unui puc de hochei, care are ataşate mai multe bucăţi de lanţuri în puncte egale de pe diametrul său de obice vreo 7-10 asemenea lanţuri, fiecare de vreo 20-30 cm lungime, în funcţie de configuraţia axului.
Respectiv, când braţul onspot-ului apropie „pucul” cu lanţuri de roata camionului, forţa centrifugă face ca acest puc cu lanţuri să se învârtă în jurul axei sale, iar lanţurile ataşate de el trec unul câte unul sub roata camionului. Respectiv, se obţinute efectul dorit de anvelopă cu lanţ, doar că lanţurile sunt ataşate alături de anvelopă, pe acest disc rotativ.
Partea fantastică a acestui sistem e că el poate fi montat post-vânzare practic pe orice camion, având nevoie de o fixare mecanică corectă şi o conexiune cu sistemul electric, cu trasarea unui buton în cabină, dar şi cu sistemul de aer comprimat al camionului. Iar odată montat, el devine deosebit de comod mai ales în condiţii de vreme schimbătoare, când şoferul nu e nevoit să oprească să pună lanţurile tradiţionale, ci doar activează onspoturile prin apăsarea unui buton, comun pentru toate roţile odată. Şi asta se poate face direct în mişcare, la o viteză de până la 50 km/h. iar activarea lor se face instantaneu, necesitând cam 1-2 secunde pentru punerea în poziţia corectă, ceea ce le face utilizabile inclusiv şi în clipa în care şoferul e luat pe nepregătire şi simte că a pierdut aderenţă, iar camionul devine incontrolabil. În 1-2 secunde, datorită acestor onspoturi, camionul îşi poate recăpăta aderenţa şi preveni un accident, de exemplu. Iar după ce sunt activate onspoturile, camionul poate circula şi cu viteză mai mare.
Trebuie să spunem, însă, că onspoturile sunt recomandate pentru condiţii de până la dificultate medie. Dacă veţi înainta în troiene scandinave, de exemplu, se recomandă aplicarea şi de lanţuri clasice, iar onspoturile pot servi drept instrument ajutător. Însă pentru cea mai mare parte a condiţiilor de înaintare mai răspândite, onspoturile pot înlocui în majoritatea cazurilor lanţurile clasice.

Ne-a intrigat să vedem şi cât ar costa un asemenea set pentru camioane şi am aflat că el poate varia niţel în funcţie de configuraţia axelor, dar de obicei preţul total al kit-ului ajunge pe la 3 mii euro în ţările europene. Iar compania producătoare raportează că a vândut deja peste 150 mii seturi. Mai mult ca atât, există asemenea kit-uri de onspot şi pentru microbuze sau camionete mai mici.
Iar la sfârşit vă zicem şi un mic secret istoric al onspot-urilor. De fapt, ideea lor de bază a fost patentată încă în 1915, însă n-a fost dusă până la capăt de inventatorul lor. Abia în 1977 un inventator suedez, Goran Torneback, a desăvârşit ideea şi a testat-o pe un camion de transportare a laptelui din Suedia, iar la un an distanţă a fost lansată şi compania care să producă primele ediţii de onspot. Ani la rând acestea au continuat a fi doar un produs de nişă, cumpărat mai mult în unele regiuni scandinave şi din America de Nord. Şi abia acum 4 ani aceştia au simplificat conceptul, l-au făcut mai universal şi mai uşor de aplicat pe orice camion, şi l-au făcut mai accesibil, iar adevărata popularitate a început a veni de prin 2017.

În video-ul 2 de mai jos arătăm şi cum funcţionează în mişcare aceste onspot-uri despre care am vorbit azi.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter