(VIDEO) Dacă toţi am trece la maşini electrice, ar rezista reţelele de electricitate?

11 Februarie 2021, 15:18
Redacţia PiataAuto.md
Această întrebare e, poate, una din cele mai importante pe care ar trebui să ne-o punem cu toţii în procesul de popularizare a maşinilor electrice. Mai mult ca atât, cu siguranţă mulţi dintre noi am auzit pe undeva această întrebare şi cu siguranţă de cele mai multe ori am şi auzit un răspuns argumentat la ea, venit din diverse ţări: nu, reţeaua electrică nu ar rezista.
Dar un canal de YouTube din SUA, condus de o minte inginerească ce şi-a câştigat o reputaţie foarte bună, a mers mai departe de simplele presupuneri şi a apelat la calcule agregate la nivel de ţară, pentru cazul SUA. Iar cifrele sunt impresionante!

Acesta a luat drept reper un consum mediu de 33.7 kWh per milă, ceea ce ar fi cam 21 kWh/100 km. A înmulţit totul cu parcursul mediu anual al unui american şi apoi a înmulţit totul la numărul de maşini existente în prezent în SUA, prezumând cazul extrem în care maşinile cu motoare cu ardere internă a fi cu totul interzise.
Calculul a rezultat într-o cantitate totală de 1 trilion de kilowaţi anual, necesară pentru propulsia a 230 milioane de vehicule. Cu tot cu pierdere de transmitere în reţea, asta ar însemna producţia a 1.25 trilioane de kWh în plus pe an, pentru ca absolut toţi şoferii din SUA să poată conduce maşini pur electrice pe aceleaşi distanţe.

Sună înfricoşător de mult, nu-i aşa? Dar următoarea întrebare logică este câtă energie se produce în prezent în SUA? Răspunsul e de 4.1 trilioane kWh, iar creşterea de 1.25 trilioane ar însemna un salt de 30%. E un salt mare, dar nu mai pare la fel de înfricoşător, nu?
Mai mult ca atât, dacă aruncăm o privire în istoria recentă de producţie a electricităţii în SUA, atunci constatăm că în 1960, SUA producea doar 0.76 trilioane, în 2000 — cifra era de 3.8 trilioane. La diferenţă de 40 de ani, producţia a crescut de 5 ori! Iar acum e vorba de o creştere de doar 30%! Mai mult ca atât, în cei 40 ani menţionaţi, rata de creştere a fost cam de 4% anual, iar dacă în prezent aceeaşi rată s-ar asigura, ar fi nevoie doar de un pic mai mult de 6 ani pentru a asigura creşterea necesară. Şi e vorba de cazul ipotetic extrem, în care absolut toţi ar trece la propulsia electrică!

Provocarea e pe reţele la nivel local, însă, dată de faptul că majoritatea şoferilor vor dori să se încarce cam la aceleaşi ore, folosind acel surplus în formă concentrată. Video-ul de mai jos merge mai departe cu calculele şi cu concluziile.

Deci, ce părere ai de aceste calcule?
1
2,069
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!