(VIDEO) De ce Toyota GR Yaris e cel mai genial automobil japonez lansat în ultimul timp

17 Februarie 2021, 16:26
Ilie Toma
Vedem cu toţii ce se întâmplă în zilele noastre în lumea auto. Mercedes-Benz anunţă că următorul C-Class AMG va avea doar jumătate din motorul de azi. Mai multe modele sportive de nişă urmează a fi oprite din producţie din cauza limitelor stricte de emisie, pe care producătorii încearcă să le atingă eliminând „balasturile”. Până şi micuţul Suzuki Jimny a fost practic eliminat din Europa pentru că ar trage media emisiilor Suzuki în jos. Mai mult ca atât, unele modele pe care le conduci la 1-2 ani distanţă îţi dau surpriza de a fi mult mai lente cu acelaşi motor, pentru că le-au fost actualizate softurile, ca puterea maximă să fie dezlănţuită mai lent. E un adevăr dureros care se răspândeşte în jurul nostru: noile maşini, într-o măsură tot mai majoritară, devin mai lipsite de suflet, lipsite de nebunia aia picantă pe care o adoram cu toţii dintotdeauna. Foarte rar mai apare câte un model, care chiar merită toată fascinaţia.
Şi pe fundalul ăsta apare o scânteie de culoare, zgomot şi nebunie: Toyota GR Yaris. Nu, să nu credeţi că toată gama Toyota ar fi altfel decât întreaga industrie. Şi această marcă niponă are o mulţime de alte modele care pun accent pe cu totul alte calităţi decât emoţia, dar modelul ăsta, dacă ajungi să-l priveşti un pic atent, e pur şi simplu genial. Un model din acelea, create de ingineri, cu contabilii şi cei de la marketing închişi la subsol. Un model care e ca o gură de aer într-o lume tot mai artificială!
Ce e atât de special la Toyota GR Yaris, deci? În primul rând, conceptul şi originile. Ea-şi trage originea din experienţa de motorsport, la fel cum au făcut-o cele mai legendare modele ale lumii auto. Or, acolo, în motorsport, se pun la încercare performanţele de top, iar cu experienţa de acolo inginerii pot crea nişte bijuterii mecanice. Şi ideea creării lui GR Yaris le-a venit niponilor încă de prin 2015, când au anunţat că vor reveni în cursele internaţionale de raliu. Inginerii chiar au reuşit imposibilul, să-i zădăre atât de tare pe marele şef Toyota, Akio Toyoda, încât acesta să bată cu pumnul în masă şi să zică tare şi răspicat că GR Yaris trebuie să fie un model dus la până la desărvârşire şi absolut, iar crearea lui e de azi încolo o ambiţie personală a acestuia. Aşa au obţinut inginerii mână liberă totală, de a crea ceva cu adevărat genial.
Şi a durat ceva vreme conceperea ei. Tocmai în a doua jumătate a anului 2020 a fost ea lansată complet, iar punerea în producţie s-a întâmplat la sfârşitul anului. Iar acum ies la iveală secretele ei inginereşti, care ne-au şi entuziasmat să le scoatem în evidenţă azi şi să le admirăm împreună.

Deşi poartă numele GR Yaris, modelul ăsta nu e construit pe o platformă comună cu Yaris-ul obişnuit. E mai degrabă o combinaţie dintre două platforme Toyota, GA-B, cea de pe noua Yaris, în partea faţă, cu GA-C, cea folosită pe Corolla şi C-HR, în partea spate. Dar panourile de caroserie sunt construite din aluminiu, iar acoperişul e făcut din fibră de carbon, pentru ca greutatea finală să fie una extrem de mică. Când auzi de o maşină atât de mică, ce face uz de aluminiu sau fibră de carbon, e clar, cineva a uitat să lege sacul cu bani la gură.
Maşina e mai joasă la linia plafonului decât un Yaris obişnuit şi are şi un spoiler imens în partea spate, care-i dă forţa de apăsare necesară, pentru că, de ce nu?

Iar sub capotă vine „main course”-ul acestei bijuterii, motorul. Aparent, e un motor de doar 3 cilindri în linie, dar inginerii ăia au muncit la el temeinic. Are o cilindree de 1.6 litri, deci nu e foarte mic în capacitate, şi scoate 261 CP din ei! Iar asta înseamnă cam 163 CP per litru! Cuplul lui maxim e de 360 Nm, iar propulsorul ăsta nebun a fost creat special pentru GR Yaris. Şi imediat ce a fost lansat, a devenit cel mai mare şi mai puternic motor cu 3 cilindri din lume! Cum de s-a reuşit o putere atât de mare, ce are motorul ăla în interior?
Ei bine, motorul are o cilindree de 1,618 cm cubi, 3 cilindri, şi câte 4 valve per cilindru. Cilindrii au fost proiectaţi ca valvele să aibă un unghi de înclinare mai mare, iar valvele de evacuare au diametru mai mare, după cum se practică uneori la motoarele de curse. Blocul motor a fost construit dintr-un aliaj uşor, dar dur, ceea ce a permis subţierea pereţilor până la un minim optimizat. Fiecare component a fost gândit pentru optimizare în greutate redusă, capacitate de turaţii înainte şi rezistenţă redusă la frecare, astfel încât şi fluxul de ulei în lubrifiere să poată fi ceva mai mic. Şi, fireşte, o asemenea putere nu putea fi atinsă fără turboaspirare.
Şi turbosuflanta e una foarte specială, cu o construcţie minuţios recalibrată, astfel încât să se reducă la minim turbolag-ul. Motorul face uz şi de un intercooler special. S-a aplicat şi un sistem de injecţie directă cu presiune înaltă de până la 22 MPa, pentru a se garanta atomizarea perfectă amestecului pulverizat în cilindru, iar injectoare au 10 porturi micuţe fiecare, construcţia lor interioară fiind optimizată pentru evitarea depunerilor în timp. Eh, sună a inginerie prea detaliată poate, dar maşina asta musteşte a inginerie formidabilă, iar noi alegem doar detaliile cele mai uşor de înţeles dintre toate!
Bateria a fost plasată în portbagaj, iar astfel a apărut loc sub capotă pentru un filtru de admisie uriaş. Pentru că motorul are nevoie de mult aer!

Şi acum, unde crezi că pleacă toată puterea asta imensă a motorului? Către toate patru roţi! Da, Yaris GR e un model cu tracţiune integrală, ca o maşină adevărată de raliu! Şi nu e un sistem part-time, din cele care cuplează puntea spatele abia când ai sfeclit-o, ci e unul permanent, adică ambele punţi primesc întotdeauna cuplu! Pe un hatchback compact! Mai mult ca atât, când activezi regimul Sport, puntea spate primeşte 70% cuplu, iar cea faţă — 30%, deci, teoretic, poţi şi drifta frumos! Şi, ca un model cu adevărat genial, de şcoală veche, Toyota GR Yaris vine cu o cutie manuală cu 6 trepte, construită tot pentru performanţe sportive supreme.
În faţă suspensia e una de tip McPherson, asemănătoare cu Yaris-ul nou standard, însă în spate, bara de torsiune a fost înlocuită de o suspensie cu dublu braţ, numai bună să-i asigure maşinuţei manevrabilitatea sportivă necesară. Şi pentru că au experienţă de motorsport, inginerii niponi n-au neglijat nici frânele lui GR Yaris — discuri pe ambele punţi, cu diametre onorabile, etriere cu 4 pistoane pe faţă şi cu 2 pistoane pe spate.
S-a muncit mult şi la direcţie şi mai poziţia ideală de condus, dar dacă intrăm în toate aceste detalii, scriem o întreagă carte despre maşinuţa asta admirabilă. Ce trebuie să ştiţi e că toţi cei care ajung s-o conducă acum sunt pur şi simplu fascinaţi, ba chiar ajung în extaz, la fel cum se întâmpla cândva cu cele mai legendare modele. Şi e de înţeles — la doar 1,280 kg greutate, maşina are 261 CP şi 360 Nm, un ampatament scurt, direcţie ideală şi suspensia pe care ţi-ai dori-o! Iar micuţa asta realizează acceleraţia de la 0 la 100 km/h în numai 5.5 secunde! Viteza maximă e limitată electronic la 230 km/h. Ca să vezi cum poate fi ea conduse în nişte serpentine, vezi mai jos un video foarte elocvent!
Maşinuţa asta are şi două mici neajunsuri, totuşi. Unul ar fi sistemul electronic de amplificare a sunetului motorului în habitaclu, care poate fi oprit şi care e cu siguranţă de prisos pe o asemenea maşină puritană. Al doilea neajuns e preţul de circa 33-34 mii euro cam peste tot în Europa. Dar, dacă e să fim oneşti până la urmă, toată ingineria asta nebunatică a lui GR Yaris îşi merită cu vârf şi îndesat banii ăştia, pentru că nu e doar un simplu hot-hatch compact, ci e poate cea mai genială maşină ultra-compactă a vremurilor noastre. Şi ştii, noi suntem convinşi că cine va cumpăra azi vreun GR Yaris sau chiar mai multe şi le va pune în garaj la păstrare, s-ar putea să le vândă peste vreo 30 de ani cu 150 mii euro şi mai mult, la fel cum se vând azi Renault-urile R5 Turbo din anii 1980!
0
1,886
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!