(VIDEO) În aceste zile are loc cel mai nordic şi mai frumos raliu, în Laponia, prin zăpezi imense şi păduri

28 Februarie 2021, 10:03
Ilie Toma
În aceste zile, sau mai exact între 26 şi 28 februarie 2021, are loc cea mai nordică etapă a vreunui raliu WRC: Arctic Rally Finland, sau Raliul Arctic din Finlanda dacă ar fi să-i traducem denumirea. Şi nu e vorba de împrejurimile capitalei Helsinki, cum se întâmplă de multe ori, ci de coordonatele de după linia Cercului Polar, chiar în Laponia. Ba chiar în împrejurimile oraşului lui Moş Crăciun, Rovaniemi, prin peisaje de basm!
Întregul traseu al raliului e divizat în 10 segmente, împărţite în cele 3 zile, toate împreună totalizând 251.08 km de cursă intensă pe zăpadă! Mai mult ca atât, cei 56 de concurenţi pot acum mai mult ca niciodată să-şi pună toate abilităţile de condus pe zăpadă în practică, or, din cauza restricţiilor pandemice, alături de traseu nu există nici un spectator. Fiind vorba de pădurile finlandeze, însă, asta nu anulează riscul unor reni, care ar putea sări în faţa maşinilor.
Încă o curiozitate fascinantă e cât de repede s-a instalat echipa celor de la Toyota Gazoo Racing printre favoriţi, odată ce au un bolid nou, numit Yaris WRC, foarte înrudit cu genialul GR Yaris, despre care vorbeam într-un articol dedicat. În Finlanda participă 4 asemenea exemplare ale echipei Toyota Gazoo Racing WRT, iar rezultatele lor deja sunt admirabile, judecând după primele două zile, care s-au încheiat până în momentul publicării acestui articol. Tot cei de la Toyota au în echipa lor un finlandez născut în aceste locuri, Kalle Rovanpera, care ştie aceste trasee şi aceste păduri ca un abecedar.
Pe lângă Toyotele menţionate din raliu, aici mai concurează mărci şi modele cu o prezenţă de ani buni în cursele WRC — Hyundai i20 Coupe WRC, Ford Fiesta WRC, Skoda Fabia Eco, Citroen C3, VW Polo GTI şi chiar câteva Forduri Fiesta de generaţia a doua, de mai demult.

În prima zi a raliului finlandezul celor de la Toyota s-a clasat primul din cele 4 exemplare Yaris GR, dar nu şi primul din raliu, în mare parte din cauza unei alunecări uşoare în decor, care l-a făcut să piardă ceva timp. Vecinii estonieni Ott Tanak şi Martin Jarveoja, la bordul unui Hyundai, au ajuns primii la final.
Ieri, sâmbătă, lupta între participanţi a fost şi mai crâncenă, ajungându-se la mai multe momente periculoase, soldate chiar şi cu ieşiri în decor sau accidente. Pilotul francez Sebastian Ogier, de exemplu, a lovit cu putere un morman de zăpadă de pe acostament, cu Toyota sa, şi a petrecut 20 de minute preţioase acolo până a reuşit să iasă. La finalul zilei tot Hyundai-ul pilotat de estonianul Tanak a ajuns primul, urmat de Toyota finlandezului Rovanpera.
Însă poate partea cea fascinantă parte a acestui raliu e modul în care piloţii ăştia îşi conduc bolizii prin aceste peisaje fantastice din Rovaniemi. Zăpada depusă alături de drum pare să aibă un metru şi mai mult înălţime, copacii din pădurile de alături sunt plini de zăpadă şi ei, iar cerul arctic roşiatic sporeşte şi mai mult senzaţia unor locuri de basm. Vedeţi cele mai palpitante momente în cele câteva materiale video de mai jos.
0
1,505
GALERIE VIDEO (3 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!