Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Un Mercedes şi un copil pe trecerea de pietoni: situaţie clişeică, din păcate repetată din nou în Chişinău

4 Februarie 2021 - 13:03
Ilie Toma
Un accident surprins azi de o cameră de bord, pe o stradă din Chişinău, ne arată că până şi cele mai clişeice şi cunoscute situaţii pot genera noi şi noi pericole pe străzi, atât timp cât mai există şoferi care le ignoră.
La o trecere de pietoni de pe str. Sarmizegetusa din Chişinău, un microbuz a oprit pentru a ceda trecerea pietonilor, iar aceştia s-au pornit să traverseze. Din partea microbuzului erau doi pietoni, o doamnă în etate şi un copil. Copilul a fost mai iute la traversare şi a înaintat mai repede. Doar că din spatele microbuzului, un SUV Mercedes-Benz a decis să depăşească microbuzul fără a ţine cont că acesta staţiona la trecerea de pietoni. Respectiv, copilul care traversa s-a pomenit lovit de maşină. Numai o întâmplare fericită a făcut ca acel copil să nu se afle în acel moment chiar în faţa maşinii, ci un pic în lateral, şi astfel forţa de impact a fost mai mică, iar copilul pare să fi scăpat cu bine din acest accident.

Şi acum, sunt două lecţii evidente pe care am putea să le tragem cu toţii, dar şi câteva întrebări pe care ar fi cazul să le punem în discuţie. Din categoria lecţiilor — ar fi cea evidentă — să memorăm pentru a câta oară să nu efectuăm depăşiri pe trecerea de pietoni. Dacă cineva staţionează la trecere, e foarte mare probabilitatea că o face pentru că există un pieton în faţă. A doua lecţie, cea de supravieţuire, ar fi pentru rolul pietonului, fie că traversăm noi sau copiii noştri, întotdeauna ar fi recomandabil ca după traversarea din faţa unui vehicul să aruncăm încă o privire spre trafic, să ne asigurăm că nu vine un şofer iresponsabil peste noi. E evident că şoferul e cel care trebuie să oprească, dar, pentru a fi ferit de pericole, nu strică niciodată o dublă asigurare din partea pietonului.
Şi acum, situaţia asta ridică şi câteva întrebări specifice Chişinăului, Moldovei, dacă vreţi, care fac posibilă repetarea ei sau cel puţin face ca asemenea situaţii să apară mai des. În primul rând, drumul ăsta nu are nici un marcaj clar — trecerea de pietoni abia de se mai vede, linia separatoarea a benzilor lipseşte cu desăvârşire, doar indicatorul trecerii de pietoni fiind clar poziţionat. În al doilea rând, avem sute de cazuri în fiecare zi cu şoferi de microbuz care opresc să dea jos pasageri exact înaintea trecerilor de pietoni, creând obişnuinţa că ei, de fapt, opresc nu pentru a ceda trecerea, ci pentru a lua sau debarca pasageri. Nu este şi cazul filmat azi, dar e o deprindere periculoasă la nivel de oraş. În al treilea rând, Mercedesul circulă cu zăpadă pe el, nici măcar o curăţare elementară nefiind făcută înainte de pornire, iar astfel o parte din zona dreaptă a parbrizului îi este acoperită. Atunci când şoferiţa sesizează apariţia copilului de după microbuz se vede apăsarea frânei maşinii însă paradoxal, dar nu există nici o manevră de evitare spre stânga, unde exista spaţiu, ci dimpotrivă, maşina pare să se îndrepte spre dreapta, spre pieton, lipsind o reacţie de prevenire în situaţie extremă.

Tu ce crezi? Cât de mult influenţează aceste aspect la apariţia unor asemenea situaţii? Sau situaţia e cât se poate de clară, la fel ca şi vinovatul?

Notă: am inclus mai jos imaginile video, întrucât rezoluţia materialului nu permite identificarea copilului, iar situaţia creată nu a rănit vizibil copilul. De asemenea, considerăm că video-ul poate ajuta la evitarea pe viitor a unor asemenea situaţii. Totuşi, imaginile pot avea impact emoţional.

Sursa video: Facebook / grupul GBM / Dmitry Ershov
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter