(VIDEO) Un taximetrist cu condiţie medicală a fost confundat drept beat şi a devenit victima umilinţelor publice în Rusia

13 Februarie 2021, 13:05
Ilie Toma
Un caz de-a dreptul revoltător a avut loc de curând în Rusia, dar totodată, pe cât de dureros e acesta, pe atât de multe lecţii poate aduce unor întregi societăţi în felul în care ajungem să judecăm imediat oameni după primele aparenţe şi felul în care aceştia pot ajunge victimele umilinţelor publice fără a vrea să facă nimănui vreun rău.
Imagini din primul video publicat de autoare

Totul a început la 1 februarie în oraşul Krasnodar din Rusia. În seara acelei zile o femeie a publicat în reţelele sociale un video în care ea filmează revoltată un taximetrist, acuzându-l că acesta e în stare de ebrietate narcotică. Ea îi adresează direct întrebări tăioase în timp ce-l filmează şi-l acuză pentru faptul că ar fi condus taximetrul într-o asemenea stare, în timp ce ea îi tocmai îi fusese pasageră. Taximetristul încearcă să explice ceva, dar articulează cu greu cuvintele şi nu reuşeşte să se facă auzit. Autoarea video-ului vede asta ca o confirmare suplimentară a stării sale de ebrietate şi la fel văd şi miile de oameni care văd acest video din primele ore în online, care printre o viralitate enormă chiar din primele clipe.

Doar că a doua zi, şeful de tură al şoferului a publicat un alt video, în care a explicat că Evghenii, acesta fiind numele şoferului în vârstă de 28 de ani, este o persoană cu o condiţie medicală specială, mai exact paralizie cerebrală înnăscută, fapt care îl face să vorbească dificil. Acesta e explicat că şoferul din echipa sa e un profesionist în ceea ce face, iar munca sa e unicul mod în care acesta se poate integra în societate cu adevărat. Da, are probleme de vorbire, dar ascultă şi judecă perfect, iar automobilul îl poate conduce bine, drept dovadă servind permisul de conducere pe care acesta îl are. Mai mult ca atât, şeful de tură a menţionat că în compania lor există mai mulţi şoferi cu diverse dizabilităţi, ei fiind adeseori chiar mai dedicaţi muncii lor, nimeni din ei neavând vreodată vreo problemă cu stări de ebrietate de orice natură. Mai mult ca atât, şeful şoferului cu pricina a povestit că dimineaţă, când şi-a terminat tura, acesta a venit în lacrimi la el şi îi arăta telefonul mobil, cu acest video şi cu miile de comentarii umilitoare în adresa lui. Între timp, oamenii se mobilizaseră şi îi dăduseră atât de multe note negative şi recenzii acestui şofer, încât el fusese blocat de aplicaţia de taxi, de care aparţinea.
Şeful lui Evghenii vorbeşte în apărea acestuia

După acest video al reprezentatului companiei de taxi, internetul s-a divizat în două, cei care au trecut de partea şoferului şi cei care continuau să acuze compania de taxi că a angajat un asemenea şofer. Un detaliu, totuşi, rămâne a fi important, or, în Rusia, un şofer de taxi poate avea dizabilităţi, doar că trebuie să existe un semn aplicat pe automobil, iar pe acest automobil el lipsea. Respectiv, autoarea filmuleţului a declarat că ea nu avea de unde să ştie despre dizabilităţile şoferului şi condiţia sa medicală. Ea a mai declarat că şoferul ar fi condus peste limita legală şi a ieşit pe contrasens la un moment dat, fapt infirmat de datele extrase mai apoi de pe sistemul de monitorizare GPS.
Alţi utilizatori şi-au exprimat totuşi convingerea că un asemenea taximetrist, cu o asemenea condiţie medicală, n-ar trebui să fie admis la volan. Totuşi, pe lângă problema evidentă de moralitate a unei asemenea afirmaţii, noi ne-am propus să vedem esenţa medicală a acestei probleme, iar dacă avem printre cititori medici, îi îndemnăm să completeze informaţiile în comentarii. Paralizia cerebrală înnăscută e o boală gravă, incurabilă, cu care oamenii se nasc, din anumite cauze, inclusiv genetice sau afectarea într-o altă manieră a sistemului nervos central. Iar afectarea poate fi diferită, prin urmare şi simptomele pot fi foarte diferite la pacienţii ce suferă de această boală — de la dificultăţi locomotorii, până la probleme cu gestionarea unor reflexe sau a unor mişcări fine ale corpului, iar adeseori se manifestă şi dificultăţi în gândire sau dificultăţi în vorbire. Capacitatea de gândire a creierului deci poate fi afectată, sau dimpotrivă, poate fi aproape deloc afectată. Dar un criteriu este comun pentru toate formele acestei boli — ea nu evoluează mai departe pe durata vieţii, nu se agravează, pentru că ţine de o afectare din trecut. Prin urmare, pacienţii nu-şi pierd din capacităţi pe parcursul vieţii, ba mai mult ca atât, prin medicaţie pot chiar să atenueze unele simptome.
Şoferul taxiului, Evghenii, într-un interviu în zilele următoare incidentului

Aşadar, teoretic, dacă un şofer cu această condiţie medicală a fost declarat apt de a conduce la un moment dat în viaţa sa de adult, atunci el îşi va păstra capacitatea de a conduce la fel cum o fac şi alţi oameni.

În pofida scandalului uriaş prin care a trebuit să treacă, Evghenii a revenit la muncă. După aflarea detaliilor situaţiei, aplicaţia de taxi l-a deblocat şi i-a oferit posibilitatea să revină la muncă. Evghenii zice că are o familie şi e unicul său mod de a o putea întreţine. E mâhnit de toată umilinţa prin care a trebuit să treacă, dar nu-şi permite luxul de a da mâinile în jos şi a pleca. E o persoană cu grad de invaliditate oficial, care a ales să nu trăiască de pe îndemnizaţia statului pur şi simplu, ci să-şi caute o slujbă decentă, pe care a sperat că o va putea face cu demnitate.
0
12,721
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!