Ambasada SUA în Moldova scoate la licitaţie trei Chevrolet-uri cu motoare de 5.3 litri, dar cu accize vamale uriaşe

17 Martie 2021, 10:07
Ilie Toma
Ambasada SUA în Moldova anunţă scoaterea la licitaţie a trei automobile Chevrolet, care par a fi cu un grad mic de uzură, la prima vedere, dar vin cu nişte condiţii specifice statutului diplomatic, pe care l-au avut, condiţii care fac achiziţia lor mult mai puţin atractivă.
În primul rând, e vorba de două Chevrolet Avalanche 1500 4x4 Regular Cab, fabricate în anul 2009, ambele cu motoare V8 de 5.3 litri sub capotă. Unul din vehicule are 95,000 km parcurşi, iar altul — 65,000 km. Cel de-al treilea vehicul e un Chevrolet Express Passenger Van 1500 4x4, cu acelaşi motor V8 de 5.3 litri sub capotă, şi e fabricat în 2012, având o cifră de 97,000 km parcurşi. Starea tuturor celor 3 vehicule se arată a fi foarte bună, atât la nivel mecanic, cât şi estetic.

Dar, deoarece maşinile au avut până acum statut diplomatic, ele au fost exceptate de la plata accizelor vamale de import în Moldova, iar asta înseamnă că aceste accize urmează a fi plătite acum, pentru ca transmiterea vehiculului către cumpărător să poată avea loc, iar ulterior vehiculele să poată fi înmatriculate cu plăcuţe de înmatriculare standard în Moldova. Ambasada SUA menţionează, astfel, despre acest aspect şi stipulează că plata obligaţiilor vamale cade în sarcina cumpărătorilor, şi doar după confirmarea acestei plăţi, maşinile vor putea fi transmise oficial în posesia noilor proprietari.
Acum noi ne-am întrebat care ar fi valoarea accizei vamale, pe care vor trebui cumpărătorii să-l plătească în cazul celor 3 vehicule. În cazul celor două maşini fabricate în 2009, valoarea e identică, fiind vorba de o maşini fabricate acum 12 ani, cu o cilindree de 5,328 cm cubi, a unui motor pe benzină. Conform noilor valori de accize la import, suma totală pentru o astfel de maşină constituie 649,163.52 lei, deci aproape 650 mii lei! Asta înseamnă că viitorul cumpărător va trebui să plătească cca 30,700 euro taxe vamale pentru această maşină, fără a lua în calcul valoarea eventuală a maşinii propriu-zise, care ar urma să fie plătită ambasadei!

În cazul celui de-al treilea vehicul, suma e simţitor mai mică datorită vârstei mai mici, de 9 ani, constituind 399,067.20 lei, echivalentul a aproape 18,900 euro.
Fiind vorba de costuri atât de mari pentru accizele vamale, Ambasada SUA menţionează că nu există un preţ minim pentru maşinile scoase la licitaţie, cifrele urmând a fi propuse de ofertanţi. Cu alte cuvinte, maşinile ar putea fi vândute la preţuri foarte mici, dar cumpărătorul trebuie să-şi asume plata accizelor vamale uriaşe despre care vorbeam mai sus.

Ce părere ai, se vor găsi cumpărători pentru aceste maşini americane în Moldova?
0
15,326
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!