Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Când nu e nevoie de certificat medical la restabilirea sau preschimbarea permisului în Moldova

2 Martie 2021 - 18:48
Ilie Toma
În luna iunie a anului trecut, Agenţia de Servicii Publice a dat un comunicat despre simplificarea procedurii de restabilire a permisului de conducere pentru şoferii din Moldova, marea noutate fiind faptul că în anumite condiţii nu mai e nevoie de certificat medical pentru această procedură. Acum, la câteva luni distanţă când hotărârea de guvern este implementată deja, apar confuzii pentru mulţi dintre şoferii din Moldova la momentul când aceştia merg să-şi perfecteze permise noi, pentru că-n multe situaţii aceştia constată că li se cere, totuşi, certificatul medical. Situaţia ne-a fost semnalată de unul dintre vizitatorii noştri fideli, cu sugestia de a publica un articol informativ de clarificare pentru toţi cititorii, ca să ştim exact cu toţii când e nevoie şi când nu e nevoie de certificat medical în situaţia actuală.
Modificarea despre care vorbim se conţine în hotărârea guvernului nr. 329 din 3 iunie 2020, şi ea stipulează că certificatul medical nu se solicită în cazul în care un permis de conducere valabil anterior a fost pierdut, a fost furat sau distrus, sau în cazul în care titularul şi-a schimbat numele. În toate aceste cazuri are loc, de fapt, restabilirea permisului de conducere anterior, iar permisul nou eliberat va avea termenul de valabilitate al permisului anterior, nu un termen nou de valabilitate. De obicei permisele sunt eliberate pentru 10 ani în Moldova, ceea ce înseamnă că, dacă mai aveaţi încă 4 ani de valabilitate de la permisul anterior pierdut, noul permis restabilit va fi valabil încă 4 ani, nu încă 10 din momentul restabilirii.
Dacă un şofer merge să-şi reînnoiască permisul pentru că valabilitatea celui vechi a expirat, atunci acesta face o procedură pe care ASP o numeşte preschimbare. În acest caz certificatul medical este în continuare necesar, or, el vine să certifice că o persoană este în continuare aptă din punct de vedere medical să mai conducă 10 ani înainte.

Acum, la modul practic, s-ar putea că dacă cineva îşi pierde permisul şi mai are un termen mic de valabilitate, să fie mai logică procedura de preschimbare, cu certificat medical şi un nou termen de 10 ani, decât cea de restabilire pentru un termen mai scurt, după care va fi oricum necesară preschimbarea.
Şi mai este o problemă veche, oarecum discriminatorie între şoferii din Moldova. Cei care au permise de conducere din perioadele de mai demult, aveau indicate termene de valabilitate nelimitate în permise de conducere. Respectiv, acei şoferi sunt cumva favorizaţi în faţa celorlalţi prin lipsa necesităţii de a merge periodic la examinări medicale, în timp ce toţi ceilalţi trec aceste verificări o dată la zece ani.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter