Capsula americană a timpului: un Buick Regal de primă generaţie, cu doar 1,620 mile la bord, scos la vânzare în Ungaria

20 Martie 2021, 18:27
Ilie Toma
Maşina asta e exact ca-n filmele alea clasice, or, modelul Buick Regal a apărut în multe pelicule hollywoodiene ale vremii. Exemplarul ăsta are o poveste aproape fantastică, însă, şi se vinde azi ca o adevărată capsulă a timpului, având la bord doar 1,620 mile originale!
Maşina asta e din prima generaţie Buick Regal, iar mulţi o consideră cea mai dorită dintre toate. Totuşi, aşa cum era moda americană pe atunci, aspectul maşinii se schimba uşor aproape în fiecare an, iar ceea ce avem noi în faţă acum e ediţia din 1976 a lui Buick Regal, care şi-a maturizat un pic designul spre forme pătrăţoase şi proeminente. Forma de aur a primei generaţii, dacă vrei.
În cea mai bună tradiţie americană, sub capota primului Buick Regal se puteau regăsi două motoare V8 — de 5.7 litri şi de 7.5 litri! Iar pe lângă asta, mai era oferit un motor V6 de 3.8 litri. Deci, 3.8 litri era un fel de motoraş mic, entry-level, pentru că şi puterea scoasă din această cilindree imensă ne poate părea azi un pic derizorie. Doar 106 CP dezvolta motorul ăsta! Cuplul, însă, era de 251 Nm, iar asta mai salva plăcerea de condus, pe lângă sunetul dulce de motor V6.
Nici viteza maximă sau timpul de acceleraţie până la 100 km/h nu erau impresionante pentru motorizarea V6, şi asta pentru că maşina asta punea accent pe un soi de graţie şi confort de coupe luxos, şi mai puţin pe alergare sportivă. Şi noi menţionăm atât de mult despre versiunea V6, pentru că această capsulă a timpului, despre care vorbim azi că a fost scoasă la vânzare în Ungaria, e tocmai ipostaza cu motor V6, iar asta ne duce cu gândul că ar putea avea un preţ mai mic din cauza asta.
Dar cum o fi ajuns o capsulă americană a timpului să fie vândută în Ungaria? Cum de s-a păstrat ea cu doar 1,620 mile la bord până azi şi mai ales în condiţie autentică, nu restaurată? Deci, interiorul ăsta pe care-l vedem azi, aproape neatins, la fel ca şi întreaga maşină, nu e după o restaurare minuţioasă, ci pur şi simplu maşina a fost păstrată într-o asemenea stare pe parcursul timpului.
Secretul e în faptul că acest Buick Regal a fost cumpărat în 1976 de către un renumit colecţionar de maşini americane din Florida, pe nume Donald J. Jarden. Acesta a avut un garaj imens de maşini de colecţie, printre care şi acest Buick, astfel încât, atunci când a decedat în 2001, în urma sa au rămas 27 de maşini de colecţie americane, toate cu mai puţin de 2,000 mile la bord! Adevărul e că acest Buick în acel moment avea sub 500 mile la bord!
Mai departe au urmat licitaţii şi mai multe vânzări ale acestei maşini dintr-o mână în alta, iar fiecare nou cumpărător şi-a permis să se delecteze cu puţin din plăcerea de a conduce un asemenea Buick Regal în stare de nou. Primul din ei a condus doar 50 de mile, altul câteva sute în total, şi tot aşa maşina şi-a schimbat proprietarii dintr-o colecţie în alta, până a ajuns a fi importată şi în Europa. Şi dacă în 2014 odometrul indica doar 529 mile, azi el arată deja 1,620 mile, echivalentul a puţin peste 2,600 km.
Preţul maşinii însă n-a urcat la sume cosmice, şi asta probabil din cauza motorizării V6, mult mai slab apreciată între colecţionari faţă de V8-urile uriaşe, mult mai puternice. Aşa că şi preţul cu care a fost scos la vânzare acest Buick azi în Ungaria tot e relativ modest pentru statutul de capsulă a timpului a unui model american atât de renumit: 22,500 euro, în cadrul unei licitaţii online. Dar maşina n-a primit nici măcar o miză apropiată deocamdată. Zero oameni interesaţi de ea în Europa, cu alte cuvinte.
Şi ai putea să înţelegi de ce, nu? Pentru majoritatea europenilor, Buick-ul ăsta e din categoria maşinilor pe care le admiri cu fascinaţie incredibilă, dar când ajungi să cumperi ceva de aceeaşi bani, alegi ori unda germană clasică, ori o japoneză, o italiană, ori chiar o franţuzoaică, nu-i aşa? Pentru că aceste Buick-uri arată bine în filme, şi pe hârtie, dar când ajungi să conduci un ditamai coupe de 5.4 metri lungime, care scoate doar 106 CP, îţi zici că nuuuu, mai bine o vinzi şi tu mai departe următorului fan de maşini americane.
Tu ce părere ai despre un asemenea model american de colecţie? Îşi merită banii această capsulă a timpului? Te atrage ideea să deţii vreodată o asemenea maşină clasică?
0
2,317
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!