Concurent pentru e-Sprinter: FIAT prezintă familia electrică Ducato

2 Martie 2021, 09:26
Denis Godorozea
FIAT prezintă noua familie de utilitare electrice E-Ducato, lansând simultan 3 tipuri de caroserie şi două seturi de baterii cu autonomie maximă de până la 370 km. Utilitarele sunt disponibile pentru comandă în Europa, urmând să concureze direct cu modele precum e-Sprinter şi E-Transit, iar italienii vor să atragă cumpărători cu preţuri atractive.
Din momentul premierei FIAT anunţă 3 tipuri de caroserie pentru E-Ducato, un monovolum dedicat transportului de mărfuri, monovolum pentru transport pasageri şi un camion cu prelată, toate acestea fiind disponibile în câte 3 versiuni în funcţie de ampatament şi volumul util pentru transportarea mărfurilor. Tehnic, însă, E-Ducato este foarte apropiat de utilitara electrică franceză Peugeot e-Boxer. Curioasă este arhitectura habitaclului, absolut identică cu ceea ce poate fi văzut pe un Ducato clasic cu motoare cu combustie internă, iar toate informaţiile referitoare la sistemul de propulsie electric (autonomia, rezervele şi consumul de energie) sunt afişate pe un ecran adiţional montat în stânga instrumentarului de bord clasic.
Indiferent de versiunea aleasă, FIAT E-Ducato este echipat cu un singur motor electric ce dezvoltă 122 CP şi 280 Nm. Constructorul nu a specificat caracteristici dinamice exacte, dar anunţă o viteză maximă limitată electronic la 100 km/h. Cumpărătorii pot alege dintre două opţiuni de baterii, cea de bază cu capacitate de 47 kWh şi autonomie cuprinsă între 183 şi 235 km, în funcţie de tipul de caroserie şi capacitatea de transportare, şi cea de top de 79 kWh, cu autonomie cuprinsă între 293 şi 371 km.
Bateriile, ca şi în cazul Peugeot e-Boxer, sunt stocate în podeaua vehiculului, iar constructorul promite o garanţie de până la 8 ani sau 160 mii km pentru varianta de bază şi până la 10 ani sau 220 mm km pentru versiunea de top. Celelalte componente ale maşinii dispun de o garanţie de până la 5 ani.
În funcţie de capacitatea bateriei şi tipul de caroserie FIAT E-Ducato poate încărca cu curent alternativ cu 7 kW, 11 kW sau 22 kW. Opţional clienţii pot comanda un dispozitiv de încărcare rapidă cu curent continuu de până la 50 kW. În acest caz, rezervele bateriei pot fi suplinite pentru autonomie de până la 100 km în mai puţin de 30 minute.
Standard FIAT E-Ducato este echipat cu setul minim de sisteme de siguranţă activă, precum cele de monitorizare a indicatoarelor rutiere şi menţinere a benzii de circulaţie. Preţurile pentru utilitara electrică pornesc de la 60,300 euro, iar constructorul italian promite că acesta va fi mai accesibil în exploatare cu până la 40% în raport cu versiunile pe motorină, sau cu aproximativ 15 mii euro la parcurs de 150,000 km.
0
1,145
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!