FCA a cheltuit în 2020 peste 300 milioane euro pentru scăpa de amenzile europene pentru emisii

5 Martie 2021, 15:32
Denis Godorozea
FIAT Chrysler Automobiles (FCA) a cheltuit în 2020 suma colosală de peste 300 milioane euro pentru a se încadra în limitele de emisii admise în conformitate cu legislaţia europeană. Cea mai mare parte din această sumă a ajuns pe conturile Tesla pentru aşa numitele credite-verzi. Cu aşa cheltuieli enorme, întrebarea e cam cât de mari ar fi amenzile impuse dacă concernul nu s-ar fi încadrat în limitele admisibile?
Informaţia a fost dezvăluită de directorul financiar al noului Stellantis, din care de la începutul acestui an face parte şi FCA, Richard Palmer. Afaceristul a dezvăluit că până la finalul anului curent concernul urmează să mai achiziţioneze credite-verzi de la producători terţi pentru a evita din nou amenzile europene, suma urmând să fie mai mică, dar nesemnificativ. În total, din 2019 şi până la finalul anului 2021 conducerea fostului concern italiano-american a plănuit investiţii de peste 1.5 miliarde euro în aceste scopuri.
Amintim că în Europa sunt prevăzute limite emisii medii per întreaga gamă de vehicule comercializate, care în 2020 a constituit 95 g/km. Constructorii automobilele cărora depăşesc aceste indicatoare medii admisibile pot fi supuşi să achite amenzi usturătoare. Pentru a preveni aceste amenzi, producătorii auto simt nevoia să apeleze la ajutorul altor constructori auto, cu medii mult mai joase, precum e şi Tesla, emisiile căreia constituie, fireşte, 0 g/km.
Ulterior, constructorii raportează împreună vânzările anuale, obţinând o medie similară pentru întreaga gamă de producţie. Acest serviciu, însă, indică preţuri usturătoare şi generează venituri imense. De exemplu, Tesla a înregistrat venituri din asemenea afaceri anul trecut în valoare totală de peste 1.5 miliarde dolari americani, or nu doar FCA a apelat la ajutorul americanilor.
0
1,201
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!