Lansate azi, exact ca acum 50 de ani ani: exemplare ale legendarului E-Type, măiestrite chiar de Jaguar

15 Martie 2021, 18:33
Ilie Toma
Ziua de 15 martie e una ce aminteşte de cea mai glorioasă perioadă din istoria Jaguar. Iar azi, în 2021, se împlinesc exact 50 de ani de la momentul de aur din istoria mărcii britanice, care i-a schimbat istoria şi i-a conturat o mare parte de renumele legendar de mai departe.
În această zi, 50 de ani în urmă, cei de la Jaguar lansau la salonul auto de la Geneva noul lor model de atunci — E-Type. Iar acum 50 de ani, într-o lume fără internet, premierele chiar se făceau fizic, iar jurnaliştii de acolo vedeau pentru prima dată maşinile pe viu, nemijlocit. Şi tot într-o lume în care inginerii munceau pe brânci până în ultima clipă pentru o asemenea premieră, şi povestea lansării lui E-Type e învăluită într-o legendă bine cunoscută.
Cei de la Jaguar reuşiseră să pregătească doar două E-Type-uri pentru Geneva atunci, iar pe ultima sută de metri britanicii au decis că Bob Berry, şeful de PR de la Jaguar, va pleca imediat cu unul din ele direct spre Geneva pentru a-l prezenta. Şi pentru că se muncise până în ultima clipă, Jaguar-ul ăla a fost condus cu pedala în podea până în Geneva. Era un E-Type Coupe, de culoare gri, exact ca şi cel din imaginile acestui articol.
Dar primul contact al maşinii cu jurnaliştii a fost atât de cald, şi atât de mulţi doreau s-o conducă, încât Bob a dat un sunet de urgenţă la Jaguar, pentru ca şi decapotabila să pornească imediat spre Geneva. Bob i-a spus pilotului de teste Jaguar, Norman Dewis, să lase totul, să urce în E-Type, şi să gonească spre Geneva neîntârziat, că acum e acum. Aşa a ajuns şi decapotabila vopsită în verdele britanic să gonească frumos spre Geneva, pentru a-i delecta pe jurnalişti. Şi toată nebunia a meritat cu vârf şi îndesat: Jaguar E-Type şi-a cimentat în acele zile statutul de legendă din primele momente ale lansării, devenind unul din cele mai adorate modele Jaguar din toate timpurile!
Iar acum cei de la Jaguar fac inimaginabilul, în cinstea acestui model şi a acelui moment de acum jumătate de secol. Au anunţat că vor crea 6 perechi de E-Type-uri clasice, ca şi perechea pe care o vedem azi în aceste imagini. Practic, fiecare pereche reprezintă interpretarea celor două exemplare eroice din 1961, iar acum britanicii au lansat primele două maşini, adică prima pereche.
Maşinile au fost pregătite minuţios chiar de către tehnicienii iscusiţi de la Jaguar, iar sub capotă se află legendarul motor clasic de 6 cilindri în linie, care se afla pe E-Type-ul original. E un motor de 3.8 litri, care dezvoltă 265 CP, şi are chir şi un radiator stilat în maniera clasică. Motorul a primit, însă, un sistem de evacuare un pic diferit — identic ca dimensiuni celui original, dar realizat dintr-un material mai rezistent, care-i dă motorului o rezonanţă sonoră mai voluminoasă.
Cei de la Jaguar au decis să construiască şi o nouă cutie de viteze pentru aceste creaţii, inspirată din cea originală, tot cu 5 trepte, dar cu rapoarte mai scurte şi cu sincronizatoare pe toate treptele. Unele roţi dinţate au fost ranforsate, pentru a fi mai rezistente în timp şi a oferi schimbări mai rafinate de trepte.
Din categoria modernizărilor vine şi un sistem multimedia discret, încadrat în designul original, dar capabil să ofere funcţionalităţi moderne.
Dincolo de asta, cele două Jaguar-uri E-Type lansate acum mustesc de aer autentic, retro, care te face să le adori imediat, pur şi simplu!
Şi ştiind că vor exista doar 12 asemenea Jaguar-uri — 6 coupe-uri şi 6 roadstere, nu poţi să te simţi decât unul din cei mai privilegiaţi oameni din lume, dacă ajungi vreodată să deţii o asemenea bijuterie în garaj.
Jaguar le-a pregătit de pe acum acestor clienţi o experienţă supremă pentru anul 2022, când vor porni cu cele 12 maşini de la sediul Jaguar spre Geneva, într-o călătorie de vis pe drumurile sinuoase alpine, condimentată cu spirit Jaguar, bucătărie fină şi senzaţii de condus neuitat. Călătoria va fi, aşadar, încununarea faptului că proprietarul s-a pricopsit cu o asemenea bijuterie de colecţie, iar ulterior aceste 12 maşini vor fi nişte comori valoroase, apreciate pentru încă minim 50 de ani înainte!
0
1,555
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!