Premieră: BMW iDrive, cel mai performant şi inteligent sistem multimedia dezvoltat de bavarezi

16 Martie 2021, 09:27
Denis Godorozea
BMW prezintă în premieră noua generaţie a sistemului multimedia iDrive, dezvoltat pe baza propriului sistem de operare, ce vine să revoluţioneze modul în care şoferul şi pasagerii vor interacţiona cu modelele din portofoliul constructorului bavarez. Primii norocoşi care vor interacţiona cu sistemul respectiv vor fi posesorii proaspătului crossover electric BMW iX, livrările căruia vor demara la sfârşitul acestui an.
Pentru prima dată sistemele iDrive şi-au făcut apariţia în gama BMW acum două decenii, odată cu lansarea navei amiral Seria 7 E65. Scopul iniţial pus de bavarezi în tehnologia lor a fost să simplifice modul în care cel din spatele volanului interacţionează cu sistemul multimedia, dar şi să ofere o diversitate mai mare de posibilităţi prin intermediul ecranului central, care nu mai avea menirea să afişeze doar o listă scurtă de informaţii utile. De altfel, concepţia nu s-a schimbat în cei 20 ani de existenţă a sistemului iDrive, însă acum acesta a devenit şi mai intuitiv şi oferă mai multe posibilităţi pentru cei de la bord.
Sistemul iDrive de generaţie nouă are la bază sistemul de operare BMW 8 de producţie proprie şi este încorporat într-un ecran generos curbat, separat în două zone distinctive. Partea din stânga de 12.3 inch fiind dedicată informaţiilor destinate şoferului cu rol de instrumentar de bord cu multiple posibilităţi de personalizare. Partea din dreapta, în mijlocul consolei centrale, de 14.9 inch, este dedicată tradiţional posibilităţilor multimedia. Mai nou, sistemul va putea fi actualizat automatizat prin intermediul conexiunilor internet, inclusiv 5G cu viteze de transmitere de până la 1 Gb/s.
Asistentul vocal a devenit şi mai inteligent şi intuitiv, cu învăţare automată. Respectiv, asistentul digital va "memoriza" preferinţele şi acţiunile şoferului, dar şi celorlalţi ocupanţi la bord, pentru a deveni mai receptiv şi mai rapid în interacţionare. Pe lângă cele menţionate, sistemul inteligent va pune la dispoziţia şoferului funcţia My Modes, ce înlocuieşte în totalitate regimurile de rulare tradiţionale, precum Eco sau Sport, în schimbul unor regimuri preferate de cel din spatele volanului, adaptate la stilul lui de condus în funcţie de starea spirituală, de exemplu.
Actualizările de soft au permis încorporarea comenzilor sistemului de climatizare în ecranul central multimedia. Acest lucru va permite minimizarea comenzilor clasice la bord, iar bavarezii anunţă şi un sistem inteligent de control automat al climei interioare. Pe lângă factori precum starea vremii, temperatura de afară şi de la bord, sistemul automatizat de climatizare va mai ţine cont chiar şi de numărul pasagerilor de la bord şi, fireşte, va oferi regimuri de funcţionare personalizate pentru toţi ocupanţii.
0
1,730
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!