Premieră mondială: Volvo C40 Recharge, primul SUV Coupe suedez e 100% electric

2 Martie 2021, 17:09
Denis Godorozea
Volvo prezintă astăzi în premieră mondială primul său SUV cu siluetă coupe, C40 Recharge. Crossover-ul electric debutează într-un stil tipic suedez, fără campanii de promovare de săptămâni sau chiar luni, fără multiple imagini teaser, aşa cum obişnuiesc cei mai mulţi dintre concurenţii din segmentul premium. Chiar şi aşa, acest C40 este un model extrem de important pentru suedezi, fiind cel de-al doilea SUV electric din gamă şi primul SUV cu siluetă coupe.
Deşi anterior înalţii oficiali Volvo negau vehement posibilitatea lansării unui coupe, sugerând că compania se va axa strict pe producţia vehiculelor în siluete clasice precum sunt sedanurile, break-urile şi SUV-urile, vedem acum că suedezii au îndrăznit, totuşi, să se lanseze într-un segment extrem de solicitat la ora actuală, cel de SUV Coupe, cu siluetă atletică, sportivă. Ei bine, Volvo a avut şi anterior modele asemănătoare cu prefixul C, ca hatch-ul cu 3 uşi C30 şi decapotabila C70.
Partea poate cea mai curioasă a acestei premiere este că Volvo a lansat iniţial doar o versiune electrică pentru C40, numită Recharge, semn că acest model nu va fi disponibil vreodată cu motoare cu combustie internă. Tehnic, însă, SUV-ul coupe este identic cu XC40 Recharge, cu mici actualizări de rigoare, iar misiunea lui este de a atrage cumpărători mai tineri, mai dornici de aventuri, iar noi zicem că acest C40 Recharge are toate şansele să devină un magnet pentru privirile trecătorilor când îşi va face apariţia pe drumurile publice.
În materie de design noul C40 Recharge aduce câteva actualizări şi la nivelul părţii frontale, unde are faruri cu forme familiare şi lumini de zi în forma "Ciocanului lui Thor", dar în forme ceva mai compacte. Probabil, XC40 va adopta modificări similare odată cu facelift-ul de mijloc de carieră. Cele mai importante modificări au loc la posterior, unde C40 primeşte semnături LED asemănătoare cu cele ce le-am văzut mulţi ani în urmă pe o serie de concepte arătoase, care au şi dat naştere limbajului stilistic actual Volvo.
Mai rezervate sunt modificările interioare, cel puţin în zona dedicată şoferului şi pasagerului faţă, unde C40 adoptă o arhitectură identică cu XC40, diferenţa urmând să fie făcută de combinaţia de culori disponibile pentru tapiserie şi inserţiile decorative — acesta va fi şi primul model Volvo care nu va oferi nici opţional tapiserie din piele, optând pentru materiale ecologice şi reciclabile. Mai multe schimbări, din nou, au loc în zona de după montanţii centrali, unde pasagerii se vor simţi un pic mai limitaţi în spaţiu deasupra capului din cauza plafonului coborât dictat de silueta specifică.
Substratul tehnic este identic, cum am menţionat mai sus, cu XC40 Recharge. Asta înseamnă că noul C40 Recharge este echipat cu două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte, ce generează cumulativ 408 CP şi 660 Nm. În această ipostază SUV-ul poate fi propulsat până la 100 km/h în 4.9 secunde şi are o viteză maximă limitată electronic la 180 km/h, de altfel, precum şi toate modelele produse acum de Volvo, indiferent de tipul de propulsie.
Motoarele sunt alimentate de la o baterie de 78 kWh, ce promite o autonomie de 420 km, conform standardului WLTP. Conectat la o sursă de alimentare rapidă, rezervele bateriilor pot fi suplinite până la 80% în 40 minute, ceea ce ar fi suficient pentru o autonomie de 300 km.
Producţia noului Volvo C40 va demara la uzina suedezilor din Belgia, alături de celelalte versiuni XC40. Preţurile urmează să fie anunţate pentru fiecare ţară mai aproape de startul vânzărilor, iar C40 va deveni primul model din portofoliul suedezilor, care va fi disponibil pentru comandă exclusiv online.
0
1,615
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!