România comandă 123 de autobuze electrice Solaris pentru 6 oraşe

13 Martie 2021, 09:22
Ilie Toma
În timp ce licitaţia pentru achiziţia a 100 de autobuze pentru oraşul Chişinău a fost contestată mai mult timp în urmă şi ar trebui organizată încă odată, iar preferinţă s-a dat motorizărilor diesel clasice, România tocmai a anunţat că a contractat o partidă de 123 de autobuze 100% electrice pentru 6 oraşe, care s-au cooptat împreună pentru organizarea licitaţiei.
Modelul câştigător este Solaris Urbino 12, un model asamblat în Polonia, care are deja câţiva ani buni de perfecţionare a substratului său tehnic, în 2016 luând chiar şi titlul de autobuz al anului în Europa, iar în 2017 un premiu special pentru sistemul de propulsie electric.

Noile autobuze au fost contractate din start cu facilităţi de infrastructură, pe care producătorul le va instala atât pentru încărcarea nocturnă a autobuzelor, cât şi pentru încărcare mai rapidă. Pentru fiecare autobuz se va monta un încărcător de 40 kW, iar la întreaga partidă vor mai exista 36 de încărcătoare de 300 kW. Valoarea totală a contractului constituie 65 milioane euro, prin urmare costul unui autobuz plus infrastructura aferentă a prizelor ar fi de 528,000 euro.
Cele 123 autobuze vor ajunge în 6 oraşe, după cum spuneam — Iaşi, Sibiu, Sighetu Marmaţiei, Suceava, Târgu Mureş şi Piteşti. Autobuze electrice Solaris mai circulă în prezent şi pe străzile Clujului. Livrările noilor autobuze, contractate acum, ar urma să se realizeze în a doua jumătate a anului 2022.
0
1,352
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!