Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Serviciul Vamal din Moldova vine cu clarificări despre introducerea în ţară a automobilelor cu numere străine

10 Martie 2021 - 11:09
Ilie Toma
În contextul ultimelor modificări la mărimea accizelor pentru vămuirea automobilelor mai vechi, a modificărilor privind impunerea procedurii de vămuire inclusiv pentru automobilele care au fost introduse cu mult timp în urmă şi nu mai există, dar şi imposibilitatea de a transmite prin procuri sau alte forme maşinile introduse temporar în Moldova în proprietatea de facto a altor cetăţeni, a crescut foarte mult şi numărul de adresări din partea cetăţenilor faţă de serviciul vamal, care ar intenţiona să introducă temporar automobile în Moldova. Pentru a aduce clarificări despre ceea ce e în continuare permis absolut legal să se introducă în ţară, de către cine şi pe ce perioade, serviciul vamal a venit azi cu mai multe informaţii detaliate.
Astfel, automobilele cu plăcuţe de înmatriculare străine pot fi în continuare introduse în Moldova temporar, cu condiţia că sunt înmatriculate la evidenţă permanentă în alt stat şi au toate actele de înmatriculare şi asigurare în ordine. Odată introdus în ţară, vehiculul este considerat în regim vamal de admitere temporară, iar pentru el e nevoie de achitat vinieta pentru perioada corespunzătoare. Conform legii, vehiculul se poate afla în continuare pe teritoriul Moldova o perioadă cumulativă de 180 zile pe parcursul a 12 luni consecutive, termen care nu poate fi depăşit. La atingerea acestui termen, vehiculul trebuie scos din ţară.

Automobilele pot fi introduse temporar în Moldova atât de persoane fizice rezidente, cât şi nerezidente, iar vehiculul cu numere străine trebuie să le aparţină lor sau să aibă drept de folosinţă asupra lui, confirmat prin acte corespunzătoare.
De o perioadă mai mare de introducere în regim temporar a automobilelor cu plăcuţe străine pot beneficia persoanele fizice cu domiciliul în alt stat străin, cu condiţia să deţină şi permis de conducere în aceeaşi ţară. Aceste persoane pot introduce automobilele temporar în Moldova pe o perioadă de până la 3 ani în loc de 180 zile.

Mijlocul de transport introdus temporar în Moldova nu poate fi folosit pentru prestarea serviciilor de transport marfă sau pasageri. De asemenea, aceste mijloace de transport nu pot fi donate, vândute, transmise prin moştenire, închiriate, subînchiriate, date în comodat, gajat, decât cu acordul serviciului vamal şi cu achitarea, de facto, a importului. După achitarea importului, bineînţeles, automobil intră într-un regim juridic normal ca şi oricare alt automobil importat deplin, ce poate fi înmatriculat în Moldova.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter