Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Acesta e Atlas, offroader-ul creat în Ucraina, cu motor de Dacia Logan

18 Martie 2021 - 14:04
Ilie Toma
Vecinii din Ucraina au un nou motiv de mândrie la capitolul automobilelor create în ţara lor. Acesta e ATLAS, un offroader extraordinar de curios, care a fost dezvoltat pe parcursul ultimilor câţiva ani şi care se pregăteşte de etapa intrării în producţia de serie. Iar unul din prototipurile de test şi-a etalat de curând capacităţile sale în premieră.
La văzul acestui vehicul, aţi putea să vă amintiţi de SHERP, un offroader cu siluetă similară despre care noi am scris anterior în detaliu. Mai mult ca atât, SHERP are de asemenea legătură cu Ucraina, or, producţia lui se realizează paralel atât în Rusia, cât şi în Ucraina, din cauza politicilor şi restricţiilor dintre cele două ţări. Totuşi, ingineria lui SHERP vine mai mult din Rusia, iar astfel ucrainenii nu-l consideră un produs de-al lor. Pe lângă asta, şi conceptul celor două vehicule diferă într-un mod substanţial: dacă Sherp se conduce prin manivele, ca la vehicule cu şenile, atunci Atlas are volan şi roţi viratoare, ca un automobil adevărat. E diferită şi dimensiunea, Atlas fiind cu 1.5 metri mai lung decât Sherp.
Există însă şi similarităţi de concept între cele două vehicule. În primul rând, ambele au o siluetă relativ asemănătoare şi ambele pun un mare accent pe capacitatea de flotanţă pe apă, datorită roţilor foarte mari. Practic, aerul din roţi este cel care asigură flotanţa pe apa, iar profilul anvelopelor le permite acestora să ia rol de vâsle motorizate. Atlas, spre exemplu, poate înainta prin ape de orice adâncime cu o viteză de până la 7 km/h, care ar trebui să fie suficientă în cele mai multe cazuri şi pentru a înainta împotriva curentului de apă.
Pe teren, înaintarea a asigurată de un sistem de tracţiune integrală cu toate diferenţialele blocabile, iar întreg sistemul de transmitere a puterii către roţi trece prin mai multe demultiplicatoare şi reductoare, astfel încât la roţi ajunge un cuplu imens de până la 7,000 Nm, după cum afirmă producătorul. Partea şi mai curioasă e motorul acestui monstru ucrainean de offroad, însă!
Atlas e propulsat de motorul diesel de 1.5 dCi al grupului Renault, acelaşi motor cu numele de cod K9K, pe care-l ştim cu toţii de sub capota Daciei Logan, de exemplu, sau a Daciei Duster! Atlas foloseşte versiunea sa de 90 CP şi 220 Nm, datorită căreia beneficiază de standard de emisii Euro 5. Şi mai important pentru partea practică, acest propulsor îi asigură monstrului de offroad o eficienţă incredibilă, de circa 4 litri de diesel pe oră. Într-un regim de operare normală, cu dieselul din rezervor, Atlas ar putea avea o autonomie de până la 800 km!
Fireşte, motorul a fost ales şi din considerente de simplitate în exploatare, dar şi durabilitate în timp. Motorul, apropo, are un interval de service de 200 de ore de funcţionare, măsurat în ore, nu în kilometri, exact ca la tehnica specială.
Apropo, roţile lui Atlas pot vira în 3 moduri — doar puntea faţă, ca la un automobil normal, sau ambele punţi simultan, ca la S-Class-ul modern, spre exemplu, şi tot ca la limuzina germană, puntea spate a lui Atlas poate vira fie în aceeaşi direcţie cu cea din faţă, fie în direcţie inversă, doar că alegerea o face cel de la volan, nu automatizat în funcţie de viteze, ca la sedanul premium de care pomenim. Iar pe uscat, apropo, Atlas poate înainta cu până la 60 km/h, fiind posibile anumite variaţii dacă se optează pentru un raport diferit al demultiplicatorului de cuplu.
Vehiculul ucrainean nu e foarte uşor, cântărind 2.2 tone la gol. Dar poate lua până la 12 oameni la bord sau o sarcină utilă de încă 1.5 tone. Şi, fireşte, presiunea din anvelopele sale poate fi ajustată automatizat prin comenzi de la bord.
În fine, preţul exact al lui Atlas încă urmează a fi anunţat, dar primele informaţii ale producătorului ucrainean sugerează că ipostazele de top, foarte echipate, ar putea ajunge să coste până peste 100 mii dolari SUA. Cine ar ajunge să cumpere un asemenea offroader? Ei bine, în primul rând tot felul de servicii speciale de salvare şi intervenţie, întrucât aceste vehicule pot fi configurate în tot soiul de funcţii, gen pompieri, ambulanţe, sau vehicule de intervenţie şi descarcerare. În al doilea rând — ele ar putea fi vehicule de cercetare, de mentenanţă tehnică a unor utilaje îndepărtate sau pur şi simplu vehicule pentru vânători şi entuziaşti, care ar vrea să savureze din performanţele lor extraordinare de offroad.
Iar aceste performanţe au fost de curând testate pe viu de un canal de YouTube din Ucraina, iar astfel Atlas e beneficiat de prima ieşire pe viu şi prima demonstraţie de viaţă reală a capacităţilor sale. Poţi include şi subtitre cu traduceri automatizate în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter