(VIDEO) Acesta e Mercedesul AMG, care avea 428 CP în anul 1971!

25 Martie 2021, 20:32
Ilie Toma
Maşina asta arată ca o adevărată ciudăţenie, dar, de fapt, e bolidul care a adus numele AMG în vizorul lumii şi a făcut ca faima atelierului german să se răspândească imediat. Pe atunci, în anul 1971, compania AMG era încă una extrem de mică, ce exista doar de 4 ani în garajul unuia dintre fondatori, dar bolidul ăsta a fost rodul genialităţii lor.
Aşadar, un asemenea bolid, dar de culoare roşie, a fost pregătit în 1971 de către cei doi fondatori AMG, Hans Werner Aufrecht şi Erhard Melcher, pentru a evolua în cursa de 24 de ore de pe circuitul Spa-Francorchamps, Belgia. Bolidul se baza pe un Mercedes-Benz 300 SEL 6.3 din generaţia W108/109. Motorul său original dezvolta 250 CP din cei 6.3 litri ai săi, iar maşina putea alerga cu o viteză de 220 km/h.
Inginerii AMG, însă, au mărit cilindreea de la 6.3 litri la 6.9 litri, iar puterea a crescut până la 428 CP metrici! Cuplul a crescut de la 500 la 608 Nm! Soluţiile tehnice au fost gândite de Erhard Melcher şi printre ele se număra un arbore cu came cu precizie înaltă, biele mai uşoare, noi pistoane de origine Mahle, valve de admisie mai mari, camere de ardere modificate, conducte polişate de admisie şi evacuare, dar un sistem de evacuare de cursă, care făcea posibile turaţii mai mari ale motorului. Arborele cotit a fost reechilibrat, iar durabilitatea a fost asigurată de un radiator suplimentar de răcire a uleiului.
S-a uşurat şi caroseria, renunţându-se la bare nenecesare de protecţie. S-au înlocuit uşile originale de oţel cu altele din aluminiu, iar asta a permis reducerea greutăţii sedanului de la 1,830 la 1,635 kg. La interior, însă, creatorii săi n-au vrut s-o urâţească prea tare, aşa că planşa de bord a rămas una de serie, cu inserţii luxoase de lemn.
La suspensie, s-au montat braţe mai mari în faţă, în spate s-a pus un diferenţial de durabilitate sporită, iar pernele originale de aer din spate au fost înlocuite cu altele mai mici şi mai rigide, care să-i coboare maşinii garda la sol şi să-i confere manevrabilitate sporită în condiţii de cursă.
În rezultat, bolidul creat în 1971 putea atinge o viteză maximă de 265 km/h! Iar să vezi un ditamai sedan mare, care-ţi amintea de luxosul Mercedes-Benz 300 SEL, alergând atât de nebuneşte într-o cursă, era în sine un fapt neverosimil, care crease un impact nemaivăzut în ochii publicului.
Însă adevărata revelaţie a avut loc la 25 iulie 1971, atunci când maşina asta a ajuns pe circuitul belgian, într-o cursă alături de alte 59 de maşini. Printre concurenţi erau modele cu cariere lungi în asemenea curse, precum Ford Capri RS, BMW 2800 CS, Chevrolet Camaro, Alfa Romeo GTA şi Opel Commodore. Toate modele relaiv compacte, însă, aşa că atunci când imensul sedan Mercedes-Benz şi-a făcut apariţia, toţi au rămas deopotrivă uluiţi şi sceptici.
Scepticismul s-a spulberat din primul tur, însă, când pilotul Hans Heyer, de la volanul acestui AMG, a reuşit să ajungă al treilea. Au urmat 24 ore continue de cursă, cu mai multe pauze pe parcursul nopţii din cauza furtunii, dar cu un finiş trecut pe poziţia a 2-a dintre cele 60 de maşini participante! Iar această poziţie a fost suficientă ca toată lumea să vorbească mai mult despre acest Mercedes-Benz modificat de AMG, decât de câştigătorul propriu-zis al cursei, un Capri. O altă realizare spectaculoasă a acestei maşini din 1971 a fost că în cele 24 de ore ea nu s-a defectat nici măcar o singură dată! Nici o problemă tehnică!
De la maşina roşie clasică, însă, trecem la cea argintie, vopsită într-o altă culoare notorie pentru Mercedes-Benz, în stilul bolizilor Silver Arrow. Maşina asta argintie a fost creată în 2017 de către cei de la Mercedes-Benz Classic din oraşul Irvine, California. Practic, e o replică identică la nivel tehnic cu bolidul original roşu, doar că a fost vopsită în argintiu şi a primit câteva elemente stilistice diferite, inclusiv jante BBS. Deci, creatorii săi au vrut să recreeze sufletul şi substratul tehnic, dar n-au vrut să imite vizual originalul, pentru a păstra ideea că ceea ce vedem aici e un tribut pentru bolidul măreţ, nu o clonă replicată a lui. Iar bolidul creat în America şi-a câştigat între timp şi o poreclă: Silber Sau, sau Silver Pig, sau porcul argintiu, cum ar veni.
De curând, bolidul ăsta senzaţional a ajuns pe mâinile celui mai renumit colecţionar de modele Porsche, Magnus Walker. Acesta participă în ultimele luni periodic la tot soiul de filmări cu modele legendare, iar atunci când i s-a oferit această replică a uneia din cele mai notorii maşini din istorie, Walker n-a putut refuza tentaţia unei plimbări pe viu cu ea.
În rezultat, a ieşit un filmuleţ scurt, dar plin de pasiune, plin de sunetul performanţei incredibile din 1971, plin de admiraţia pentru conotaţia istorică a acestei creaţii. Vă îndemnăm să-l vedeţi mai jos!
0
3,441
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!