Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cum arăta munca de şofer de camion de curse lungi acum 45 de ani, pe exemplul unui Scania şi al unui drum de 18,000 km

2 Martie 2021 - 20:12
Ilie Toma
Munca de şofer de camion e provocatoare şi imprevizibilă şi azi, dar totuşi în zilele noastre şoferii de camioane au parte de vehicule mult mai performante şi mai confortabile, capabile să îi ajute într-o mulţime de situaţii dificile.
Situaţia despre care vorbim azi, însă, a intrat în istoria acestei meserii şi orice admirator de camioane ar trebui să cunoască acest capitol de istorie şi provocările pe care le aveau de înfruntat pe atunci acei şoferi. Într-o perioadă în care lucrurile erau spuse mult mai direct şi mai fără ocolişuri ca-n zilele noastre, până şi producătorii de camioane o spuneau direct pe şleau: asemenea provocări pot fi înfruntate doar de către bărbaţii adevăraţi. Aşadar, haideţi să descoasem un pic acest capitol fascinant!

În anii ’60 şi ’70 ai secolului trecut, Golful Piersic şi Orientul Mijlociu fierbeau de conflicte regionale, iar adesea navele mari comerciale aveau interdicţii de traversare a anumitor zone maritime, rămânând ori blocate în regiune pentru multe luni, or trebuind să efectueze ocolişuri imense ale unor continente ca să poate ajunge la destinaţia finală. Asta ducea des la apariţia unor situaţii în care navele aveau nevoie de piese de schimb importante, care erau fabricate doar în Europa, iar livrarea lor în condiţiile de blocaje maritime putea fi făcută cel mai rapid şi mai eficient doar la bordul camioanelor.
Problema era că nu exista anterior o rută bătătorită de a ajunge din Europa tocmai până în Orientul Mijlociu. Existau segmente de drum relativ bun, dar rute continue — nu prea. Pe lângă asta, condiţiile de deşert, vânturi şi nisipuri, făceau imposibilă menţinerea unui drum asfaltat, aşa că şoferii erau lăsaţi unul la unu cu condiţiile vitrege ale deşerturilor. Aşa s-a început bătătorirea a două trasee neumblate până în acele vremuri. Primul pornea din Europa spre Dubai, prin Turcia, Siria, Irak şi Arabia Saudită. Al doilea mergea spre cealaltă parte a Golfului Piersic, în Iran, în Bandar Abbas şi tocmai aşa aceste două trasee au ajuns să fie numite de către şoferi Dubai Express şi Bandar Abbas Express.
Iar traseele erau lungi, provocatoare şi istovitoare, atât pentru şoferi, cât şi pentru camioanele lor. În acei ani, foarte multe asemenea livrări porneau din Norvegia, care avea o industrie puternică de producţie a asemenea componente mari pentru nave. Iar un drum din Norvegia până în Dubai însemna 9,000 km într-o singură direcţie sau 18 mii km dus întors! Într-o singură deplasare!
Tocmai de asta, aceste trasee şi dificultăţile lor şi-au obţinut repede statutul de provocare supremă printre şoferii de camioane. Doar cei mai experimentaţi şi mai curajoşi se aventurau pe acest traseu şi, la fel de important, doar camioanele cu adevărat bune şi durabile puteau rezista o asemenea deplasare fără a se defecta pe drum şi a-i lăsa neajutoraţi pe şoferi.
Şi tocmai aşa au ajuns în 1976 cei de la Scania să contracteze producţia unui film documentar, în care producătorii filmului au însoţit un şofer norvegian de camion într-o asemenea călătorie spre Dubai. Şoferului îi spunea Jan Dabrowski şi el chiar muncea pe acest traseul cu un camion Scania, aşa că producătorul n-a făcut decât să surprindă experienţa de viaţă reală a unei asemenea provocări majore. Pentru el, călătoria din acest film a fost prima spre Dubai, dar nu şi prima spre Orientul Mijlociu, anterior el mergând de mai multe ori spre Bandar Abbas.
Te îndemnăm să vezi mai jos acest documentar produs de Scania în 1976, plin de aventură de viaţă reală. După un asemenea film, îţi garantăm că vei nutri o profundă admiraţie pentru munca acestor oameni şi condiţiile în care operau ei pe atunci!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter