(VIDEO) Mercedes-Benz EQS are parte de probleme cu încărcarea în testele de viaţă reală, înainte de lansare

23 Martie 2021, 11:21
Ilie Toma
Ştim cu toţii că Mercedes-Benz pregăteşte de lansare un sedan mare 100% electric, de talia lui S-Class, pe care-l va numi EQS şi care promite a fi construit pe o platformă tehnică nouă, dedicată complet electromobilităţii. Ieri, însă, cei de la Mercedes-Benz au publicat un video neaşteptat de sincer, în care arată un episod de teste de viaţă reală cu noul EQS, înainte de lansare. Şi dacă citim printre rânduri şi mai facem o analiză adiţională, cel mai surprinzător e numărul mare de probleme pe care modelul le-a întâmpinat la aceste teste avansate, dar şi tipul şi repetarea lor.
Zicem asta mai ales în contextul în care EQS nu va fi primul model electric de serie pentru Mercedes-Benz, prin urmare marca germană are deja o experienţă mare de viaţă reală, chiar dacă SUV-urile EQC şi EQA sunt bazate pe modelele similare cu propulsie tradiţională. Pe lângă asta, Mercedes-Benz mai are în producţie şi modelul EQV, bazat pe V-Class. Deci, cu 3 modele deja aflate în producţie, ne-am fi aşteptat ca asemenea operaţiuni elementare ca încărcarea lui EQS să fi fost puse la punct deja până la perfecţiune.
Însă mai există un detaliu important. Cei de la Mercedes-Benz vor să meargă pe calea celor de la Tesla în uşurinţa cu care îţi pui la încărcare maşina. În cazul modelelor Tesla, când vii la un supercharger de-al lor, pur şi simplu deschizi priza şi conectezi cablul, fără a mai folosi aplicaţii suplimentare, carduri de autorizare, fără a butona nimic la staţie sau a umbla să plăteşti ceva de fiecare dată cu vreun card bancar. Maşina în sine comunică imediat cu staţia, identificându-se şi făcând schimb de toate datele necesare, astfel încât încărcarea începe imediat, fără vreo bătaie de cap. Ei bine, şi cei de la Mercedes-Benz îşi doresc acelaşi lucru pentru EQS, ca maşina lor să fie capabilă să comunice imediat cu staţia, astfel încât să poţi doar conecta cablul şi încărcarea să înceapă, fără vreo acţiune adiţională. Ei numesc sistemul ăsta Plug & Charge. Toate bune, doar că cei de la Mercedes-Benz nu au o reţea proprie de staţii, care ar avea un protocol standardizat de comunicare cu maşina. Daimler se numără printre fondatorii IONITY, însă la nivel european sunt nenumărate reţele de staţii de tot soiul, iar sistemul celor de la Mercedes-Benz vrea cumva să poată comunica eficient cu majoritatea lor.
Realitatea ultimelor teste a demonstrat, însă, că de la a vrea până la a se întâmpla în viaţa reală e cale lungă. O echipă de teste, cu ingineri Mercedes-Benz, a pornit cu 5 vehicule EQS din sudul Italieni spre Germania, pe o distanţă de 2,000 km. Şi-au rezervat tocmai o săptămână să facă aceste traseu, fapt care e deja oarecum ciudat de relaxat. Spre exemplu, la finalul anul 2019, redacţia noastră a făcut 3 segmente de călătorie din Moldova spre Germania, a câte 1,900-2,000 km, cu maşini electrice, pe care am reuşit să le traversăm în maxim 3 zile, iar ultimul segment, cu un singur Audi e-tron, l-am traversat în 36 de ore!
Ei bine, problemele pe care le-au întâmpinat cei de la Mercedes-Benz cu EQS au ţinut de nenumărate erori de comunicare cu staţiile pe care ei le programaseră în cale, chiar şi cu staţiile IONITY. Maşina nu comunica cu staţia corect, staţia nu răspundea corect, cert e că erorile la încărcare au fost multe şi s-au repetat în noi şi noi locuri. La un moment dat, încărcarea lui EQS eşuase la staţia principală ochită, după care au mers la o staţie de rezervă şi eşuase şi acolo. Autonomie nu prea mai aveau, aşa că inginerii luau deja în calcul varianta transportării sedanului electric pe un evacuator. Şi asta se întâmplă la un producător cu atâta experienţă, care are deja modele electrice în producţie!
Fiind ingineri, cu calculatoare de citire a erorilor furnizate de maşină, cu posibilitatea de a le şterge şi reseta imediat, cu posibilitatea de a face resetări chiar şi la sistemul electric al maşinii, până la urmă încărcarea lui EQS a fost posibilă după multe asemenea citiri de erori şi resetări, fapt care demonstrează că problema era mai mult pe partea maşinii decât a prizei. Deci, e admirabil că Mercedes-Benz arată atât de sincer problemele pe care le întâmpină în aceste teste, dar e uluitor să aflăm că EQS încă are parte de asemenea probleme atât de elementare, fiind la o etapă atât de avansată către startul producţiei! Noi zicem că asta ar putea fi o piedică enormă pentru capacitatea acestui model de a concura cu Tesla când se va lansa. Şi când te gândeşti că Daimler a deţinut cândva 10% de acţiuni la Tesla, apoi le-a vândut într-un soi de gest de neîncredere, când Tesla a făcut publice o mare parte din patentele sale de tehnologii...
În fine, puteţi vedea mai jos video-ul publicat ieri de Mercedes-Benz cu această etapă de teste cu EQS despre care vorbim. Cei din video vorbesc în germană, dar puteţi activa subtitre în engleză sau traduceri în alte limbi.
0
2,468
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!