(VIDEO) Nissan a restaurat un legendar Skyline GT-R R32, dar plăcerea costă cât două supercar-uri noi italiene

16 Martie 2021, 11:46
Ilie Toma
Mai mult de un an în urmă, Nissan anunţase despre o posibilitate fascinantă, care-i făcuse pe fanii sportcar-urilor legendare japoneze să aibă ochii licărind de entuziasm. Niponii iniţiaseră un fel de program de uzină pentru restaurarea generaţiilor R32, R33 şi R34 ale lui Skyline, iar în rezultat, fanii care şi-ar fi adus maşina pentru refacerea ei în mâinile uzinei, ar fi primit, practic, o legendă reînviată de la zero.
De tot procesul de restaurare s-a apucat divizia de performanţă Nismo, şi nimic nu urma să scape de lupa inginerilor niponi. Primul exemplar care a avut parte de o asemenea reînviere a fost un Nissan Skyline GT-R R32. E generaţia produsă de Nissan între anii 1989 şi 1994, în număr de doar 43,937 exemplare în total. Sub capota acelui model se afla un genial motor cu 6 cilindri în linie, de 2.6 litri, turboaspirat, cu numele de cod RB26DETT. Acesta dezvolta 280 CP la 6,800 rpm şi 353 Nm cuplu maxim la 4,400 rpm, având de împins un sportcar ce cântărea doar 1,430 kg.
Ei bine, restaurarea a însemnat că cei de la Nismo au desfăcut maşina până în cel mai mic detaliu. Deşi caroseria era una intactă, inginerii Nismo s-au asigurat oricum cu măsurări precise că ea va ieşi din mâna lor cu o precizie milimetrică de automobil nou. A urmat îndepărtarea vopselei originale, sablarea, tratarea din nou a metalului, acoperirea cu strat de coating, vopsire. Cei de la Nismo oferă chiar şi posibilitatea de a schimba culoarea maşinii cu alta din cele care existau în mod original pe modelul de producţie.
Fireşte, şi componentele mecanice au fost dezasamblate până la cel mai mic component, inclusiv legendarul motor. Părţile consumabile sunt înlocuite cu altele noi, iar fiecare component de bază e din nou măsurat şi inspectat, pentru a i se asigura starea de nou. Mai mult ca atât, teoretic motorul poate fi şi ajustat un pic în putere, dacă proprietarul ar vrea, pentru a migra de la o versiune standard a motorului la una din ediţiile mai limitate, aflate în producţie în mod original.
Toate componentele de mai departe — cutie de viteze, arbore cardanic, diferenţiale, toate absolut trec prin acelaşi proces minuţios de restaurare. Aceeaşi abordare e valabilă şi la piesele de suspensie, aici aproape totul înlocuindu-se de obicei cu componente noi, realizate la specificaţiile originale. Mai mult ca atât, chiar şi componentele electronice de dirijare a părţilor mecanice sunt inspectate şi înlocuite, dacă e nevoie.
Nu scapă de restaurare nici interiorul, dar şi aici totul se face pentru a menţine autenticitatea originală, un pic spartană şi simplă, a modelului.
Ei bine, şi după toată reconstrucţia modelului, inginerii urmează şi o serie lungă de teste de performanţă, în laborator apoi şi pe circuitul Nismo, pentru a se asigura că produsul final e exact în limitele parametrilor doriţi şi are rezistenţa necesară de parcă abia ar fi ieşit din showroom. Şi abia după asta, clientul îşi poate primi Nissan-ul legendar, renăscut, înapoi.
Totul sună fantastic de frumos, în măsură să entuziasmeze pe oricine, mai ales că aceste modelele de Nissan chiar erau nişte mostre de genialitate inginerească. Dar există, totuşi, şi câteva aspecte care taie nemilos din tot acest entuziasm. Primul ar fi că o asemenea restaurare poate dura până la un an şi mai mult, dar asta e floare la ureche — orice fan adevărat s-ar împăca şi cu acest termen lung de restaurare. Problema adevărată e preţul absolut exorbitant, pe care Nissan îl estimează pentru fiecare asemenea restaurare. Neluând în calcul faptul că un posesor de Nissan Skyline GT-R R32 îşi aduce propria maşină, care valorează deja o sumă frumoasă, munca de restaurare a celor de la uzină costă circa 45 de milioane de yeni japonezi, ceea ce ar fi cam 350 mii euro, sau peste 410 mii dolari SUA! Cam cât două supercar-uri moderne, noi, italieneşti!
0
2,006
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!