Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Particularităţile de exploatare ale motorului 2.0 TDI BKD a grupului VW, instalat pe Audi, Skoda, VW şi Seat

27 Martie 2021 - 10:37
Ilie Toma
Motorul 2.0 TDI e probabil unul din top trei cele mai răspândite propulsoare diesel din lume în ultimii 15 ani, şi asta pentru că, în cele câteva iteraţii ale sale, a fost instalat sub capota a nenumărate modele din grupul Volkswagen — de la marca propriu-zisă VW până la Audi, Skoda sau Seat. Tocmai de asta, sunt la fel de mulţi şi oamenii care ajung să exploateze aceste motoare la mâna a doua sau pur şi simplu continuă exploatarea lor până la cifre mari de parcurs, iar cunoaşterea particularităţilor, care ar putea asigura motorului o viaţă mai lungă şi mai lipsită de probleme tehnice, e un avantaj preţios.
Video-ul de mai jos a fost publicat acum câteva zile de acelaşi canal de YouTube din Belarus despre care noi am mai scris anterior, deţinut de cea mai mare companie importatoare de piese de schimb şi de reparaţii de motoare şi cutii de viteze. Partea preţioasă a video-urilor lor e faptul că acestea vin în primul rând din experienţa directă, pe care o întâmpină mecanicii de acolo cu sute de motoare, deci şi sute de defecte sau reparaţii. Prin urmare, problemele şi particularităţile care ies în evidenţă în mod repetat nu sunt o părere o formată dintr-un caz unitar, ci pe baza unei experienţe uriaşe, care adeseori lipseşte multor altor mecanici din vest, întrucât acei din urmă nu obişnuiesc să repare asemenea probleme, ci recurg la înlocuiri în bloc.
Aşadar, în video-ul de mai jos se vorbeşte de motorul 2.0 TDI în ipostaza sa cu numele de cod BKD, adică cea care a fost produsă între anii 2005 şi 2011. În această ipostază motorul putea să aibă sau nu filtru DPF, însă avea deja injecţie common-rail.

Partea bună menţionată din start a acestui motor: în ciuda zvonurilor controversate, care circulă despre el, foarte des aceste motoare ajung la peste jumătate de milion de kilometri fără mari probleme, deci au o fiabilitate confirmată, dacă sunt bine întreţinute tehnic.
Una din posibile probleme, care putea apărea, era legată de îmbâcsirea filtrului de particule DPF pentru motoarele care circulau mult în interiorul oraşelor, pe distanţe scurte. Soluţia era simplă — circularea din când în când la traseu cu turaţii mai mari. Însă, dacă se scăpa momentul cheie, filtrele puteau ajunge într-o stare de nerecuperat, iar asta atrăgea după sine costuri mari.

O altă problemă putea apărea în timp la furtunurile ce conectau turbina cu intercooler-ul, acestea putând deveni neetanţşe în timp şi astfel amestecul de aer era niţel afectat. Şi intercooler-ul îşi putea pierde calităţile ermetice în timp. Radiatorul sistemul EGR, de asemenea, putea necesita o curăţire în cazul apariţiei unor erori, sau corecţia acţionării unei valve a acestuia.
Lista de particularităţi continuă foarte elocvent, cu demonstraţii directe a componentelor, în video-ul de mai jos. Dacă ai nevoie, poţi include subtitre cu traducere automată în engleză sau română.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter