Viceprimarul Chişinăului, Victor Chironda, a identificat cauza ambuteiajelor din capitală: ne ducem copiii prea departe la şcoli mai bune

6 Martie 2021, 23:14
Ilie Toma
Viceprimarul municipiului Chişinău, Victor Chironda, a venit cu o analiză a traficului din ultimele perioade şi cu concluzii controversate despre cauza ambuteiajelor din Chişinău şi ce ar trebui să facem pentru a le minimiza.
Astfel, viceprimarul a comparat harta Google Maps într-o zi de lucru din săptămâna curentă, când elevii au fost cu toţii trecuţi la lecţii online şi a suprapus-o ca şi comparaţie cu harta traficului dintr-o zi obişnuită, când elevii ar fi fost la ore. A ajuns la o constatare oarecum evidentă: că atunci când elevii nu merg fizic la şcoală, traficul e mult mai liber. De aici a venit şi concluzia viceprimarului — ambuteiajele din Chişinău sunt cauzate în mare parte de transportarea copiilor la şcoală cu automobilele personale.
Victor Chironda mai face câteva completări drept motive ale acestui fenomen, printre care se numără mai ales faptul că, copiii ar frecventa şcoli şi licee departe de locul de trai. El numeşte aceasta „tendinţa înscrierii copiilor la şcoli mai bune”, iar astfel mai mulţi părinţi fac traversări de oraş pentru a-şi duce şi lua copii de la şcoala aflată în alt sector. De asemenea, viceprimarul menţionează că mulţi părinţi n-ar avea încredere în folosirea transportului public pentru deplasarea copiilor lor, pentru că acesta nu oferă suficientă siguranţă, comportă şi pericole adiţionale şi e prost conectat cu instituţiile de învăţământ.
Concluziile viceprimarului au cu siguranţă şansa de a naşte comentarii tăioase în adresa sa, sau cel puţin discuţii controversate, or, menţionarea faptului că părinţii ar prefera să-şi ducă copiii la şcoală cu automobilul personal în loc de transport public într-un context pandemic e cel puţin discutabilă. De asemenea, aluziile indirecte că părinţii ar fi sursa ambuteiajelor pentru că preferă să-şi dea copiii la şcolile pe care le consideră mai bune în loc de a-i da la şcoala de lângă casă e una care şi-ar avea locul dacă am avea toate şcolile din Chişinău asigurate cu cadre didactice de calitate şi condiţii echivalente de studiu. Mai mult ca atât, Chironda ar sugera că una dintre soluţiile de viitor în evitarea ambuteiajelor, pe lângă semafoare inteligente sau benzi dedicate transportului public, ar fi încurajarea părinţilor să-şi înscrie copiii la instituţia de învăţământ apropiată de casă.
Victor Chironda are un text lung în postarea sa de Facebook, pe care-l poţi citi în întregime. Noi vrem să te întrebăm, însă — cum ţi se par concluziile viceprimarului, cele constatate de el şi propuse drept soluţii?
0
1,681
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!