Volvo lansează un facelift discret pentru XC60 şi sistem infotainment pe baza Android pentru întreaga gamă

9 Martie 2021, 17:34
Denis Godorozea
Odată cu lansarea noilor generaţii de SUV-uri, sedanuri şi break-uri pe platforma SPA, primul dintre care a fost XC90, suedezii au adoptat o nouă strategie de actualizări, una asemănătoare cu cea a americanilor de la Tesla — modelele beneficiază de câte un facelift major de mijloc de carieră, cu actualizări estetice majore. În schimb, suedezii introduc periodic actualizări tehnice importante, care la un loc ar fi demne de o actualizare amplă, introdusă "la pachet".
Aşa a fost în cazul lui XC90, care se apropie de finalul carierei sale, iar în materie de design poate fi confundat cu SUV-ul lansat acum 6 ani, nava amiral S90 şi, mai nou, cu SUV-ul compact XC60. Unul dintre cele mai solicitate modele suedeze a primit bare uşor restilizate, cu noi elemente de decor cromate orizontale, precum în cazul sedanului şi break-ului S90/V90 mai devreme, fiind modificată şi structura calandrului, dar care are în continuare lamele verticale. Cu modificări similare s-a ales şi versiunea R-Design, cu bare de protecţie cu mai multe incizii de aer şi un aspect mai agresiv. La interior şi mai puţin de atât, cel puţin estetic, or suedezii propun acum doar un portofoliu revizuit de tipuri de tapiserie şi inserţii decorative.
Cea mai importantă modificare ţine de sistemul multimedia de la bord, prezentat de ecranul tactil vertical care nu şi-a schimbat forma, dar are acum la bază sistemul de operare Android. Respectiv, suedezii declară că sistemul a devenit mai inteligent în urma actualizărilor, fiind disponibile standard aplicaţiile Google, precum Maps, Play Market, dar şi asistentul vocal inteligent. O listă mai generoasă de asistenţi şi aplicaţii sunt incluse în pachetul Digital Services, disponibil în bază de abonament. Mai devreme un sistem similar a debutat pe varianta electrică Volvo XC40 Recharge, iar după XC60 va fi disponibil şi pe celelalte modele din gamă.
Potrivit suedezilor, a fost actualizată şi lista sistemelor de siguranţă activă Volvo ADAS, dar şi asistenţii inteligenţi pentru şofer, însă fără a specifica careva noutăţi funcţionale. De menţionat, că Volvo XC60, precum şi celelalte modele din gamă, include standard sisteme precum cel de frânare automatizată de urgenţă indiferent de direcţia de deplasare, cu identificarea pietonilor, automobilelor şi altor obstacole, cruise control adaptiv şi sistem de menţinere a benzii de circulaţie. Un soi de pilot automat performant, dar care necesită încă monitorizarea şi implicarea şoferului.
Actualizările menţionate vor fi disponibile pe SUV-urile XC60 livrate din vara acestui an, respectiv modelul actualizat va ajunge pe linia de producţie cam în sfârşitul primăverii. Alături de XC90, Volvo XC60 se apropie de finalul carierei sale, urmând să fie înlocuit cu modelul de a treia generaţie, bazat pe noua generaţie a platformei modulare SPA2, pe care va debuta XC90 în viitorul apropiat. Pentru prima dată cele două modele vor oferi versiuni 100% electrice şi, cel mai probabil, vor menţine motoarele termice pentru încă câţiva ani, însă doar în cadrul versiunilor hibride de tip plug-in, deci încărcate la priză.
0
3,231
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!