Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Acesta e prototipul cu care australienii vor să depăşească borna de 1,600 km/h

28 Aprilie 2021 - 18:33
Denis Godorozea
O echipă de entuziaşti şi ingineri iscusiţi vor să spargă bariera psihologică de viteză maximă de o mie de mile pe oră, echivalentul a circa 1,609 km/h, pe sol. Asta înseamnă că monstrul de 16 metri va rula cu 446 m/s la viteza maximă, simţitor mai rapid decât viteza sunetului în aer (circa 335 m/s, în funcţie de condiţii). Dar aventura asta istorică impune careva condiţii critice şi investiţii enorme.
Proiectul este dezvoltat de un grup de entuziaşti din Australia, conduşi de Rosco McGlashan. Monstrul lor în formă de navă spaţială cu patru roţi, numit Invader 5R este propulsat de o rachetă alimentată cu un amestec de combustibil cu oxigen, ce produce un cuplu maxim de peste 84 mii Nm. Conform estimărilor computerizate, bolidul va atinge viteza de 60 mph (97 km/h) în doar 1.1 secunde, pe când viteza maximă va putea fi atinsă în aproximativ 30 secunde.
Dar nu timpul de acceleraţie este crucial în aceste condiţii, cât distanţa şi traseul selectat. Pentru a atinge performanţa şi a opri în siguranţă maşinăria asta va avea nevoie de cel puţin 18 km, dintre care 5 km pentru a accelera şi 12 km pentru a opri maşina. Pentru a accelera la viteza nebunatică de peste 1,600 km/h va avea nevoie de aproape 3 tone de combustibil, iar sistemul de frânare menit să oprească toată nebunia asta este compus din frâne cu disc, frâne pneumatice hidraulice şi paraşute.
Dar şiretlicurile inginereşti nu se limitează aici, fireşte. Pentru a atinge în viaţa reală performanţele planificate, bolidul are nevoie de o caroserie aerodinamică eficientă, forţă de apăsare impunătoare, dar şi roţi capabile să facă faţă unor asemenea viteze şi greutăţilor. Fireşte, nici un fel de pneuri nu vor rezista unor asemenea sarcini, iar Invader 5R este aşezat pe 4 jante de aluminiu, cu diametru de 35 inch, fără anvelope.
Se pare că echipa a şi determinat locul în care vor pune la încercare propriul monstru, într-o aşezare nepopulată din Australia, acolo unde va avea suficient loc pentru a pune în aplicare performanţele. Deocamdată nu se cunoaşte data exactă când va avea loc cursa, dar echipa sugerează că Invader 5R va putea fi văzut în acţiune pe parcursul anului viitor, iar bolidul va fi pilotat chiar de principalul entuziast al echipei, Rosco McGlashan, care deţine în prezent recordul de viteză terestră pe continentul australian. Ei bine, anul viitor va obţine recordul global, tindem să credem!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter