Akio Toyoda va pilota noua Corolla Sport echipată cu motor termic alimentat cu hidrogen

30 Aprilie 2021, 14:14
Denis Godorozea
Se pare că niponii sunt convinşi de eficienţa, fiabilitatea şi siguranţa noului lor motor termic revoluţionar, alimentat cu hidrogen. Or, în ultimele zile Toyota a demarat o puternică campanie de promovare a noii tehnologii, în care participă chiar şi şeful companiei, Akio Toyoda, care a anunţat că va participa în curse la volanul unui exemplar Corolla Sport echipat cu acest motor de tip nou.
Între timp, niponii au dezvăluit mai multe informaţii captivante despre noua lor tehnologie. Astfel, pentru prima dată ideea unui motor cu combustie internă alimentat cu hidrogen a apărut în sânul Toyota cu vreo 5-6 ani în urmă. Pe atunci Koji Sato, actualul şef al diviziei de performanţă Gazoo Racing, îşi dorea lansarea unui sistem de propulsie hibrid, dar nu electrificat, ci mai apropiat de unităţile gaz-benzină tradiţionale, care în loc de gazul natural lichefiat să facă uz de hidrogen. Cercetările au demonstrat, însă, că un asemenea propulsor va impune costuri majore de dezvoltare şi întreţinere, iar în consecinţă s-a luat decizia de a dezvolta un motor termic alimentat doar cu hidrogen.
Primul prototip de sportcar cu motor termic alimentat cu hidrogen a fost pregătit de japonezi anul trecut, iar recent conducerea companiei a dispus testarea sistemului de propulsie în condiţii reale, în curse. Mai devreme în mediul online au fost publicate primele imagini cu prototipul Corolla Sport cu noul motor sub capotă şi un material video, care ne-a dat posibilitatea să auzim cum sună acest motor în viaţa reală. De altfel, pilotul Hiroaki Ishiura a declarat că nu a simţit careva diferenţe dintre motorul cu hidrogen în raport cu unul pe benzină, astfel încât le-ar putea uşor confunda.
Ei bine, utilizarea hidrogenului într-un sistem de propulsie nu este o soluţie absolut nouă în industria auto, or electromobilele cu pile de combustibil pe bază de hidrogen există şi se comercializează în întreaga lume de mai mulţi ani. Dar atunci când vorbim despre utilizarea hidrogenului pentru combustie în interiorul unui motor tradiţional, mulţi sunt cei ce nu cred în siguranţa acestei tehnologii, invocând posibilele explozii sau incendii. Pentru a demonstra contrariul, că noile motoare Toyota sunt la fel de sigure ca şi cele clasice pe benzină, Akio Toyoda a anunţat că va participa personal în cursa Rookie Racing cu un bolid Corolla Sport. De menţionat că la vârstă de 65 de ani Toyoda este un amator experimentat a sportului cu motor, participând în curse cu numele Morizo.
Cele mai severe teste pentru Corolla Sport cu hidrogen vor demara la finalul lunii mai, când noile prototipuri vor ajunge să participe în curse de anduranţă de 24 de ore. De altfel, deocamdată conducerea companiei analizează posibilitatea dezvoltării unei versiuni de serie a acestui motor de 1.6 litri, cu 3 cilindri, alimentat cu hidrogen pentru bolizii de curse. Dar istoria ne-a demonstrat că soluţiile cele mai eficiente şi practice din motorsport ajung, în consecinţă, să fie utilizate şi pe modelele de stradă.
0
1,080
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!