Automobilele Audi vor comunica cu autobuzele şcolare pentru a spori siguranţa copiilor

12 Aprilie 2021, 10:33
Denis Godorozea
Parte a viitoarelor sisteme de condus 100% autonom, cele mai noi modele din cadrul Audi pot comunica în prezent cu alte automobile participante la trafic, dar şi cu infrastructura urbană. Astfel, automobilul este informat preventiv despre un model ce frânează brusc sau despre schimbarea ulterioară a culorii semaforului. Mai nou, constructorul din Ingolstadt anunţă că maşinile vor putea comunica cu transportul public, precum autobuzele şcolare.
Noua tehnologie este menită să sporească siguranţa copiilor, în primul rând, dar ulterior, cu evoluţia sistemului, modelele Audi vor putea comunica cu cea mai mare parte din transportul public. În prezent, sistemul C-V2X (Cellular Vehicle-to-everything communication technology) poate comunica cu alte automobile, de cele mai multe ori modele identice din trafic, dar şi cu infrastructura urbană, acolo unde sunt prezente semafoarele inteligente, fireşte. Pentru a învăţa maşinile să comunice cu autobuzele, cei de la Audi şi-au unit forţele cu companiile americane Applied Information and Temple Inc şi constructorul de autobuze Blue Bird Corporation.
Odată integrat, sistemul va putea comunica şoferului despre apropierea de o zonă adiacentă instituţiei de învăţământ sau despre prezenţa unui autobuz şcolar oprit în cale. Amintim că în SUA ceilalţi participanţi la trafic, indiferent de direcţia de mers, sunt obligaţi să oprească atunci când autobuzul staţionează pentru îmbarcarea/debarcarea elevilor.
Sistemul va afişa notificări în acest sens pe instrumentarul de bord al maşinii, va solicita adaptarea vitezei, iar în cazul în care şoferul va neglija aceste atenţionări va putea adapta automatizat viteza, ba chiar să oprească maşina. Până la lansarea sistemului în serie, însă, vor avea loc etape mai îndelungate de teste în Fulton County School District din statul american Georgia, pe baza electromobilelor Audi e-tron Sportback şi autobuzelor Blue Bird. Ulterior, însă, tehnologia ar putea sta la baza unor sisteme similare utilizate pe larg în întreaga lume.
0
1,534
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!