Cum arată autobuzul de vaccinare Covid-19, conceput de germani pentru a ajunge în zone mai izolate

1 Aprilie 2021, 16:09
Ilie Toma
În timp ce în Moldova nici măcar medicii n-au fost vaccinaţi cu toţii, iar despre politicieni se tot aud noutăţi că se înghesuie s-o ia pe scurtături ruşinoase înaintea celor în halat alb ca să se vaccineze pe furiş, în Germania cei de la Daimler s-au gândit deja cum să faciliteze vaccinarea persoanelor care locuiesc în zone mai îndepărtate şi ar avea dificultăţi să ajungă la centrele mari de vaccinare.
Cei de la Daimler, prin marca sa Setra, au conceput un autobuz de vaccinare, care e, de fapt, un mini-centru mobil de imunizare, care poate călători în fiecare zi spre asemenea zone mai îndepărtate de ţară, efectuând mici campanii de imunizare locale. Dar când spunem mici, ne referim la scara Germaniei, pentru că acest autobuz poate vaccina până la 400 de oameni într-o zi, ceea ce ar aproape jumătate din numărul total de vaccinuri administrate zilnic în prezent în Moldova, spre exemplu!
Autobuzul are prevăzute patru cabine separate de vaccinare, deci patru oameni pot fi imunizaţi concomitent. O mare parte din proces este digitalizat, de la înregistrarea pacientului până la informarea acestuia, doar administrarea propriu-zisă a vaccinului rămânând pe mâna unui lucrător medical. De asemenea, autobuzul are prevăzut un sistem de ventilare cu filtrare specială, concepută să reţină eventualul virus în filtrele acestuia, pentru a minimiza orice risc. Fireşte, în autobuz există şi frigidere corespunzătoare pentru păstrarea corectă a dozelor de vaccin.
Acum autobuzul a fost pus la dispoziţia unei instituţii medicale acreditate de autorităţile germane pentru a efectua asemenea campanii locale de imunizare. După o perioadă, când compania îşi va îndeplini sarcinile care i-au fost atribuite, cei de la Daimler planifică să pună autobuzul la dispoziţia altor autorităţi sau companii, care-l vor putea folosi în continuare pentru a ajuta la procesul de vaccinare în Germania. Un simplu calcul arată că un singur asemenea autobuz, în decurs de un an, chiar şi cu luarea în considerare a 15 zile de pauze pentru mutări logistice, ar putea administra vaccinul la circa 140,000 oameni!
0
1,473
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!