E născut în Danemarca, e îndrăgostit de Moldova şi restaurează o GAZ M20 Pobeda în Chişinău

14 Aprilie 2021, 19:24
Ilie Toma
Îi spune Jesper Bang-P Tortzen şi vine din Danemarca. În ultimii ani, însă, a vizitat de nenumărate ori Moldova, reuşind să-şi facă prieteni aici şi să se simtă ca acasă. De fapt, Jesper adeseori spune pe paginile sale din reţele sociale că se simte deja mai acasă în Moldova, decât în patria sa, Danemarca, aşa că revine în ţara noastră ori de câte ori are ocazia, stând aici oricât de mult poate.
E fotograf de profesie şi mai prestează tot soiul de servicii digitale de la distanţă, fapt care-i permite să aibă această mobilitate parţială. Câţiva ani în urmă, Jesper şi-a cumpărat primul vehicul, pe care-l are în Moldova — o motocicletă clasică, restaurată într-un mod interesant, care pare să aibă rugină pe ea. Cu acea motocicletă şi-a făcut apariţia de mai multe ori la evenimentele DGR Chişinău, iar într-o iarnă a fost surprins şi în traficul din Chişinău, înaintând curajos pe străzile acoperite cu zăpadă.
Danezul, însă, ne-a spus că a fost întotdeauna şi un fan al maşinilor clasice şi crede că acesta au mai mult suflet şi istorie în ele decât maşinile noi. Mai mult timp în urmă, a văzut în Moldova un exemplar de GAZ M20 Pobeda şi l-a cucerit imediat aspectul acestui model. Din acel moment, Pobeda a devenit maşina sa clasică de vis.
Acum aproximativ un an şi jumătate, Jesper a găsit o Pobeda din 1958 în Bălţi. Maşina stătuse mulţi ani nemişcată într-un garaj. Ea avusese un singur proprietar, care o cumpărase în tinereţea sa, iar acum, la bătrâneţe, decedase, iar urmaşii săi o scoseseră la vânzare. A cumpărat-o imediat şi a adus-o în Chişinău.
Prima idee a danezului a fost s-o restaureze în formă de rat-rod, adică a unei maşini restaurate din punct de vedere tehnic, dar cu aspect de maşină ruginită, exact aşa cum e şi motocicleta sa clasică. Dar Pobeda s-a dovedit a fi într-o condiţie prea bună pentru a o face aşa. Jesper simţea că i-ar face maşinii o nedreptate, aşa că a decis că-i va face o restaurare totală, la condiţie originală.
A decis că-i va aplica mici accente discrete de design pe caroserie, atunci când va fi gata, dar maşina în sine va fi adusă la starea ei autentică, aşa cum era ea când ieşise din uzină. Doar fanii acestor modele îşi vor putea da seama că acele accente planificate sunt o personalizare adiţională faţă de original, spune Jesper. Vor fi lucruri despre care eu cred că vor aduce îmbunătăţire aspectului şi impresiei pe care o creează maşina — mai adaugă Jesper.
Pobeda danezului se află acum în plin proces de lucru la un atelier din Chişinău. Majoritatea lucrărilor esenţiale la caroserie şi elementele de bază ale suspensiei s-au făcut deja, aşa că acest GAZ M20 Pobeda din Moldova e pe cale de a a-şi căpăta o a doua viaţă în mâinile noului său proprietar din Danemarca!
0
2,446
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!