(VIDEO) Experiment Lexus: cât timp ai nevoie pentru a citi notificarea pe telefon şi ce consecinţe pot urma?

8 Aprilie 2021, 09:56
Denis Godorozea
Deşi în cele mai multe ţări utilizarea telefonului la volan în timpul mersului este strict interzisă şi sancţionată sever, mulţi sunt şoferii care continuă să pună în pericol viaţa proprie, dar şi a celor din jur. Astfel, cei de la Lexus şi-au propus să demonstreze încă o dată cât de periculoasă este, de fapt, utilizarea gadget-urilor mobile la volan.
Pentru acest experiment Lexus a invitat mai mulţi şoferi de diverse vârste şi sex, pe care i-a aşezat la volanul unui NX pe un poligon de tip închis. Înainte de testul propriu-zis, organizatorii testului au chestionat participanţii despre cât cred ei că durează verificarea telefonului la recepţionarea unei notificări, aparent inocente. Răspunsurile au fost, în mare parte, similare, de la "două" la "câteva" secunde. Greşit. Or, potrivit studiului realizat de agenţia americană NHTSA, şoferul are nevoie în mediu de 4.6 secunde pentru a verifica telefonul la volan, pentru a citi notificarea. La viteză de peste 80 km/h acest timp de 4.6 secunde este suficient pentru automobil de a parcurge un teren de fotbal.
Crossover-ul din test nu a fost, însă, unul chiar de serie, ci dotat cu parbriz electrocromatic, ce poate ajusta transparenţa sticlei. În cadrul testului, parbrizul tehnologizat devenea opac timp de exact 4.6 secunde, cât ar dura verificarea notificărilor, timp suficient pentru ca în cale să "apară" un obstacol neaşteptat, în special la viteze mai mari decât cele urbane. Reacţiile şoferilor au fost naturale şi evidente, exact precum dacă ar fi utilizat telefonul iar în faţă le-ar fi apărut un perete sau, mai rău, un pieton.
0
2,012
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!