Francezii nu reinventează roata: Peugeot 308 va concura simultan cu VW Golf şi ID.3

2 Aprilie 2021, 08:47
Denis Godorozea
Acum câteva săptămâni debuta noua generaţie Peugeot 308 care, în ciuda aşteptărilor, a fost lansată cu o gamă variată de motorizări, clasice şi electrificate, dar nu s-a ales cu o variantă 100% electrică. Asta pentru că noul hatchback are la bază platforma modulară EMP2, dezvoltată acum 10 ani, care nu prevede instalarea unui sistem electric de propulsie de înaltă performanţă şi eficienţă.
Ei bine, francezii au lansat mai devreme electromobile pe baza EMP2, însă acele modele fac parte din segmentul monovolumelor, inclusiv utilitare, şi oferă caracteristici mediocre, dar comparabile cu cele oferite de concurenţi — autonomii de până la 300 km şi motoare electrice cu până la 150 CP. O asemenea configuraţie nu ar fi prea apreciată în segmentul de mass-market, precum e segmentul compactelor, unde concurenţii livrează acum autonomii de peste 500 km, nu?
Deci, pentru a concura direct cu modele precum Tesla Model 3 şi Volkswagen ID.3, cei de la Peugeot şi per general Stellantis vor avea să introducă îmbunătăţiri consistente tehnologiilor actuale sau, mai probabil, să dezvolte o platformă modulară nouă, dedicată în totalitate electromobilelor, care să poată fi utilizată de cea mai mare parte din constructorii din cadrul concernului proaspăt format. De altfel, o asemenea platformă este în proces de dezvoltare la ora actuală în cadrul Stellantis, şi poartă numele de cod eVMP.
Ei bine, chiar şi în aceste condiţii, francezii nu vor merge pe calea celor mai mulţi dintre concurenţi, care lansează acum electromobile în cadrul unor subdiviziuni şi branduri nou formate, precum e ID la cei de la Volkswagen sau EQ la cei de la Mercedes-Benz. Viitorul concurent pentru ID.3 din partea Peugeot tot 308 se va numi, cu un prefix sau sufix "e" în denumire. Lansarea acestuia va avea loc, însă, nu mai devreme de anul 2023. Cam tot pe atunci 308 va fi acompaniat şi de noua generaţie Opel Astra şi, probabil, un alt jucător în segment cu emblema FIAT, Lancia sau Alfa Romeo pe capotă.
0
1,545
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!