Ne place să primim ajutor gratuit, dar nu prea vrem să donăm: voluntarii 4x4 din Moldova au adunat doar 50 dolari în 6 zile în strângerea lor de fonduri

5 Aprilie 2021, 11:34
Redacţia PiataAuto.md
Noi v-am informat în repetate rânduri despre voluntarii asociaţiei Rescue 4x4 Moldova, care intervin în ajutorarea şoferilor aflaţi în dificultate pe teritoriul Moldovei, iar uneori chiar şi în afara ei. Şi au făcut-o absolut gratuit întotdeauna, de când există aceştia.
Practic, vorbim de câteva sute de voluntari din toată Moldova, care au vehicule 4x4 pregătite de offroad, care s-au cooptat în această asociaţie şi care, atunci când vine solicitarea unei intervenţii, pleacă din timpul lor liber, pe cheltuiala lor în ceea ce ţine de carburant, spălare ulterioară a maşinii sau eventuale lucrări tehnice la automobil. Totul din simpla dorinţă de a fi de ajutor, de a avea senzaţia unei comunităţi.

Iar senzaţia de comunitate s-a simţit mai mult ca niciodată în ninsorile abundente din ianuarie, atunci când aceşti voluntari au procesat sute de cazuri, au ajutat maşini şi camioane să iasă din mrejele troienelor, au salvat de-a dreptul familii sau şoferi singuri de la perspectiva înnoptării într-o maşină friguroasă. Numai atunci, în acele zile, sute de şoferi moldoveni au fost ajutaţi direct de către aceşti voluntari 4x4.
Iar cazurile cu maşini înglodate pe drumuri nepavate dintre satele Moldovei sunt cele mai regulate şi frecvente. Uneori e vorba de situaţii obiective, alteori pur şi simplu de şoferi iresponsabili, iar cei de la Rescue 4x4 raportează uneori şi concluzii care i-ar face pe alţi şoferi să nu ajungă în asemenea situaţii. Însă de fiecare dată, aceştia au intervenit gratuit.
Ca formă de mulţumire, unii şoferi au vrut să le facă mici donaţii, iar voluntarii au preferat nu să ia bani, ci să accepte unelte care i-ar ajuta în intervenţii viitoare, precum frânghii, cârlige, etc. Unele companii, în semn de admiraţie pentru munca lor, i-au chemat să le facă plinul cu carburant. Dar asemenea cazuri au fost doar câteva la număr, în timp ce intervenţiile au loc în fiecare zi.

Şi pentru că aceste intervenţii generează noi şi noi cheltuieli, iar rezervele personale ale voluntarilor nu sunt infinite, câteva zile în urmă, voluntarii asociaţiei au lansat o campanie de strângere de fonduri, pentru ca activitatea lor admirabilă să poată continua la fel de gratuit pentru cei care sunt ajutaţi. Practic, aceştia au estimat numărul de intervenţii anual, şi costurile generate de acestea în combustibil şi unelte de intervenţie şi au format un buget necesar pentru ca această activitate să poată continua la nivel de ţară — 30,000 euro, sau, dacă o vedeţi exprimată în dolari pe Facebook, puţin peste 35,000 dolari SUA.
Campania a fost lansată 6 zile în urmă şi ştiţi ce sumă s-a adunat până acum? Doar 50 de dolari, de la 5 persoane! Bineînţeles, nimeni nu este obligat să doneze, dar totuşi, când ne gândim câte sute de şoferi, cel puţin, au fost ajutaţi vreodată de aceşti voluntari, parcă ne-am fi aşteptat cu toţii ca această campanie să fi adunat deja cel puţin câteva sute de donatori! Or, dacă aceştia au fost ajutaţi cândva, iar acum cei care i-au scos din noroi au nevoie de susţinere pentru a continua ceea ce fac şi a putea să-i ajute şi pe alţii, parcă ar trebui să apară o chemare din conştiinţă de a contribui la această strângere de fonduri, câtuşi de puţin, nu?
Şi, desigur, strângerea de fonduri e deschisă pentru orice alt şofer, care încă n-a avut vreodată nevoie de ajutorul acestor voluntari, dar pur şi simplu le admiră iniţiativa.

Voi ce părere aveţi despre situaţia celor 50 de dolari adunaţi până acum, în 6 zile? Ce părere aveţi de activitatea acestor voluntari 4x4 din Moldova? Merită ei susţinuţi? Sau vom ajunge la situaţia în care aceştia se vor descuraja din intenţiile bune şi pur şi simplu fiecare îşi va căuta ajutor la servicii specializate şi le va achita direct costurile acelor servicii?
1
7,259
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!