O Volga GAZ-21 legendară din Moldova, premiantă la concursul din Sinaina, a ajuns să se vândă în Germania

17 Aprilie 2021, 11:46
Ilie Toma
În Moldova există câţiva meşteri în restaurarea Volgilor clasice, care aduc maşinile restaurate la o condiţie mai bună decât o aveau acele exemplare când ieşiseră din uzină. Serios, cei care au avut vreodată a restaura o Volga se ciocnesc adeseori de problema că aceeaşi piesă montată pe maşini diferite e puţin mai îndoiată, mai ajustată, puţin diferită în dimensiuni la fiecare exemplar. Iar asta înseamnă că atunci când restaurezi o asemenea maşină, ai de făcut şi munca pe care uzina nu se chinuia s-o facă, pentru a asigura perfecţiunea finală.
Un asemenea pasionat de restaurare e şi Gheorghe Silistraru. Acesta a deţinut şi restaurat mai multe automobile sovietice din perioada de demult, dar mândria sa poate fi desemnată fără îndoială această Volga GAZ M21. Maşina, fabricată în 1962, a fost restaurată după o muncă îndelungată, fiind gata în 2018. Din acel moment, Volga era gata să-i împlinească un mare vis al proprietarului său.
Adevărul e că începând din anul 2016, la Sinaia, în România, are loc un fastuos concurs de eleganţă al maşinilor clasice, foarte apropiat ca şi concept de renumitul Concorso d’Eleganza de la Villa d’Este, de pe malul lacului Como din Italia. Iar începând cu 2018-2019 şi amploarea, şi calitatea organizării Concursului de Eleganţă de la Sinaia se apropie tot mai mult de talia celui din Italia. Din păcate, din cauza pandemiei, ediţia din 2019 a fost deocamdată ultima, cu promisiunea de a reveni când va fi posibil.
Şi anume la acea ediţie din 2019 a şi ajuns această Volga GAZ M21, condusă de Gheorghe Silistraru. Era unicul participant din Republica Moldova, de fapt, iar după restaurare Volga a primit şi plăcuţe noi de înmatriculare, FHV 021.
Aici Volga GAZ-M21, restaurată în Moldova, a stat alături de cele mai superbe bijuterii clasice, pentru a fi admirată de vizitatori şi juriu. Iar concursul din Sinaia are loc sub egida FIVA, la el fiind acceptate doar maşinile cu o adevărată valoare istorică, nu pur şi simplu automobile vechi. Prin urmare, însă faptul de a avea o maşină participantă şi expusă aici e o onoare admirabilă. Volga din Moldova, spre exemplu, a fost parcată atunci lângă două exemplare Buick Super 8 din 1947 ş din 1953, din Constanţa.
Însă marea recunoaştere a autenticităţi şi calităţii acestei Volga restaurate în Moldova a venit atunci când, la sfârşitul concursului din 2019, ea a fost declarată câştigătoare la Sinaia, în categoria sedanuri postbelice! Da, ea a învins alte 8 sedanuri superbe, inclusiv cele două Buick-uri şi a luat marele premiu în categoria sa, devenind instantaneu o Volga legendară printre amatorii de maşini de colecţie din Moldova!
Prin urmare, mare ne-a fost mirarea să descoperim că acum aceeaşi Volga GAZ-M21 este expusă la vânzare în Germania, pe un site de anunţuri, anunţul fiind însoţit de pozele ei cu plăcuţele FHV021, dar şi de referinţa câştigării în 2019 a renumitului concurs de eleganţă de la Sinaia.
În Germania maşina e expusă acum la vânzare cu un preţ de 25,000 euro, fiind unul din cele mai scumpe exemplare de GAZ-M21, dar nu cel mai scump. Există şi un exemplar care se vinde cu 45,000 euro, unicul avantaj al ultimului fiind înmatricularea în Germania. Însă nici una din ele nu are în spate o distincţie atât de importantă precum o are maşina originară din Republica Moldova — titlul de câştigător la unul din cele mai respectate concursuri de maşini clasice din Europa.
Maşina, însă, nu e vândută de moldoveanul Gheorghe Silistraru, ci de un român din Baia Mare. Se pare că acesta a cumpărat-o cu ceva timp în urmă de la proprietarul moldovean, iar acum încearcă s-o vândă la un preţ ceva mai mare în occident.
Nu intrăm prea mult în firul vânzătorilor, însă ştim cu siguranţă că această Volga GAZ-M21 îşi merită fiecare cent cerut pe ea, or, munca şi străduinţa pentru a-i asigura autenticitatea la restaurare, au fost pur şi simplu titanice. Şi apoi, cine va cumpăra maşina asta, dacă va înţelege valoarea ei adevărată, va putea povesti şi nepoţilor că ea vine din Moldova, şi că a fost la un renumit concurs de eleganţă şi că a luat marele premiu la categoria sa acolo!
0
6,659
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!