Prea frumos pentru a fi adevărat: acest Mercedes-Benz C-Class W202 pretinde că a adunat 80 mii km în 23 de ani. Oare?

10 Aprilie 2021, 09:21
Ilie Toma
Din când în când în faţa ochilor noştri ajunge câte o maşină produsă cu mulţi ani în urmă, dar păstrată peste ani într-o condiţie excelentă, prin garaje de colecţionari sau cine mai ştie ce soartă curioasă, cu cifre de parcurs mici pe odometru şi un aspect de zici că abia a ieşit din showroom. Şi atunci admiri pe loc acele exemplare rare. Dar maşina de azi e într-atât de controversată şi dubioasă, încât ne îndoim foarte serios că pretinsa ei stare şi istorie e adevărată până la urmă. Tocmai de asta, vă îndemnăm să analizăm împreună faptele şi să ajungem împreună la o concluzie.
Aşadar, e un Mercedes-Benz C-Class W202, în motorizare C200 Kompressor, care livrează 192 CP. C-Class-ul ăsta e fabricat în 1998, adică acum 23 de ani, iar la timpul său a fost un model îndrăgit. Ceea ce vedem noi aici e versiunea după împrospătare, în ipostază Elegance.
Acum, marele paradox al acestei maşini e faptul că ea pretinde să fi adunat pe odometru mai puţin de 80 de mii de kilometri în cei 23 de ani de exploatare. Avem şi o poză cu odometrul ei, dar imediat că începem a arunca priviri la interior, suspiciunile încep să apară.
Habitaclul nu e într-o stare jalnică, dar nici de 80 de mii km nu pare. Tapiseria textilă, uzura cotiere, a volanului, ba chiar şi a inserţiilor de lemn de pe consola centrală par de 280,000 km, dacă e să fim sinceri. Cam aşa arăta tapiseria textilă la Mercedesul nostru B-Class W245 redacţional când avea 350 mii km. Iar aici, vânzătorul se jură că maşina are doar 79,900 km parcurşi în total în viaţa sa.
Drept dovadă ni se aduc iniţial nişte poze cu compartimentul portbagajului, cât de neatins şi proaspăt ar fi metalul din nişele de acolo, însă asta nu e ceva neobişnuit. Aici e o zonă ferită de toate celea, aşa că rămâne cea mai intactă de obicei. Poze cu partea inferioară aşa şi n-am mai primit, fapt care ne-a confirmat şi mai mult suspiciunile.
Avem poze cu compartimentul motor, însă. Iar aici, dacă maşina asta n-a mers cumva prin Maroc şi Sahara, atunci nivelul de depuneri de praf în toate nişele de pe aici sigur te duce cu gândul la parcursuri mult mai mari. Apropo, Mercedesul ăsta se vinde în Italia, în oraşul Gradara, din partea estică, iar acolo parcă nu e tocmai o zonă nisipoasă.
Atunci când suspiciunile noastre aproape că nu mai luau în serios maşina asta, am primit şi nişte acte, care ar fi trebui să confirme parcursul ăsta neobişnuit de mic. Unul din ele a fost cartea oficială de service a maşinii. Iar acolo ce să descoperim — primul service a fost făcut în 1998, când maşina a fost livrată nouă, iar următorul service oficial a fost făcut la 15 septembrie 2008, adică peste 10 ani, timp în care maşina ar fi adunat 52,620 km. Ce să zicem, ori maşina asta a absentat pe undeva prin service-uri de garaj 10 ani şi a parcurs de fapt cine ştie câţi kilometri în acel răstimp, ori ea chiar nu şi-a schimbat uleiul vreme de 10 ani şi peste 50 mii de km, iar în acest caz e clar şi de ce starea maşinii e atât de rea în raport cu parcursul mic.
Mai avem un alt act, care certifică un parcurs de 77,319 km în noiembrie 2018, dar asta nu atenuează lipsa de transparenţă şi încredere pentru istoricul acest Mercedes-Benz C-Class. ţie îţi recomandăm ca unul prieten apropiat să nu te gândeşti să-l cumperi, chiar dacă are un preţ infim pentru parcursul său declarat, de 5,500 euro. Noi zicem că e cam mare riscul unor surprize costisitoare, fie să descoperi un parcurs de facto mult mai mare, fie să fie parcursul adevărat, dar maşina să fi avut parte de o asemenea mentenanţă neglijentă, încât a ajuns să arare la 80 mii km ca la 380 mii.
Tu ce crezi, care e adevărul cu acest Mercedes-Benz C-Class, de fapt?
1
2,466
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!