Premieră: Cadillac prezintă primul electromobil de serie, SUV-ul Lyriq

22 Aprilie 2021, 09:19
Denis Godorozea
În vara anului trecut Cadillac prezenta conceptul futurist Lyriq, despre care se vorbea că va fi primul electromobil al mărcii premium americane. Totuşi, atunci nu prea erau stabiliţi termenii exacţi de lansare, astfel Lyriq rămânea a fi un prototip computerizat care să ornamenteze paginile web ale mărcii americane. Ei bine, următoarele luni cei de la Cadillac au depus o muncă titanică pentru ca să transforme conceptul stilat într-un model de serie, pe care îl prezintă în cele mai mici detalii acum.
Tehnologiile în industria auto se pare că au atins acel nivel când conceptele inspirate de filmele sci-fi nu mai sunt atât de imposibile, precum altădată. Lyriq o confirmă prin designul şi formele sale apropiate la maxim de conceptul din vara trecută, de care se distinge prin blocuri optice niţel mai mari, dar de aceleaşi forme, şi oglinzile retrovizoare laterale normale. În habitaclu şi-au făcut apariţia mai multe butoane clasice pentru comenzi de primă necesitate, dar arhitectura cu un singur display de 33 inch, ce integrează instrumentarul de bord digital şi ecranul tactil al sistemului multimedia.
La baza Cadillac Lyriq se află noua platformă modulară dedicată electromobilelor, dezvoltată de concernul General Motors şi pusă la dispoziţia tuturor mărcilor din portofoliu. Asta înseamnă că Lyriq este un frate mai stilat a monştrilor GMC Hummer EV în ambele versiuni de caroserie. În lungime SUV-ul măsoară 4,996 mm şi are un ampatament de 3,094 mm. Spre deosebire de Hummer, însă, şi alţi concurenţi din segment, Lyriq nu oferă un portbagaj frontal, iar compartimentul posterior oferă un volum suficient de 793 litri, ce poate fi majorat până la 1,723 litri prin rabatarea banchetei spate. Ei bine, cei mai răsfăţaţi aici vor fi pasagerii, cu mult spaţiu pentru cap şi picioare, sisteme de infotainment, sistem audio performant livrat de AKG şi izolare fonică activă.
Iniţial americanii anunţă o singură motorizare pentru Lyriq cu un motor electric amplasat pe puntea spate. Acesta dezvoltă 340 CP şi 440 Nm, dar cei de la Cadillac nu au dezvăluit şi caracteristicile dinamice. Motorul este alimentat de la bateria Ultium, de generaţie nouă, dezvoltată în parteneriat cu cei de la LG Chem. Cu o capacitate de 100 kWh, bateria promite o autonomie maximă de circa 483 km, calculată conform standardului american sever EPA.
Autonomia este, astfel, simţitor mai modestă decât pot oferi concurenţii, iar asta se datorează, cel mai probabil, greutăţii proprii indicate de Lyriq — 2,545 kg. Călătoriile lungi nu vor fi o problemă, or Lyriq poate alimenta de la surse rapide cu curent continuu cu până la 190 kW. Respectiv, 10 minute de alimentare vor fi suficiente pentru autonomii de circa 122 km.
Iniţial Cadillac Lyriq va fi oferit exclusiv pe piaţa din SUA şi, cel mai probabil, în China. Comenzile vor putea fi plasate începând cu luna septembrie a acestui an, dar livrările vor demara nu mai devreme de cea de-a doua jumătate a anului viitor. Preţul de pornire pentru Cadillac Lyriq în SUA va constitui circa 60 mii dolari americani pentru varianta cu un singur motor electric.
0
1,719
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!