Premieră: Huawei lansează primul său automobil. Va fi vândut alături de gadget-urile mobile

21 Aprilie 2021, 10:56
Denis Godorozea
Gigantul chinezesc Huawei se lansează în industria auto. Maşinile, însă, vor fi comercializate sub emblema unui alt brand, proaspăt lansat de chinezi, cu ajutorul unui constructor terţ cu experienţe ceva mai vaste în domeniu. Primul model a fost denumit Seres SF5 şi este un crossover cu sistem de propulsie de tip plug-in hybrid.
Primul model chinezesc este un SUV de dimensiuni medii, un concurent pentru modele precum Skoda Kodiaq sau Volkswagen Tiguan. În lungime SF5 măsoară 4,700 mm şi are un ampatament de 2,875 mm. Huawei nu a specificat prea multe informaţii tehnice, dar se pare că SF5 are la bază o platformă modulară dedicată.
Sistemul de propulsie este compus dintr-un benzinar turbo de 1.5 litri, cu 4 cilindri, care apare în cadrul sistemul hibrid în rol de generator care să alimenteze bateria de tracţiune care, la rândul său, alimentează unul sau două motoare electrice în versiunile de top. Respectiv, chinezii nu au dezvăluit caracteristicile motorului termic pe post de range extender, dar promit că în versiunile de top cele două motoare electrice pot genera până la 543 CP şi 820 Nm. În această ipostază crossover-ul poate accelera până la 100 km/h în 4.7 secunde.
Deocamdată nu a fost dezvăluită nici capacitatea bateriei de tracţiune, dar aceasta poate asigura autonomii de până la 180 km atunci când este alimentată doar la priză, fără includerea motorului termic. Benzinarul cu un rezervor plin de combustibil poate aduce un surplus de circa 800 km, astfel încât autonomia maximă depăşeşte o mie de kilometri. Mai mult decât atât, SF5 poate funcţioa în rol de generator inclusiv pentru a alimenta dispozitive electrice şi chiar alte electromobile. Până la epuizarea combustibilului, fireşte.
Habitaclul nu surprinde cu careva picanterii extraordinare, însă ca şi în cazul celor mai multe electromobile contemporane oferă un display generos pentru sistemul multimedia dezvoltat, aparent, pe baza Android, situat pe consola centrală, prin intermediul căruia cei de la bord pot interacţiona cu toate sistemele de la bord. Printre alte tehnologii de ultimă generaţie se numără şi un ansamblu de sisteme de monitorizare a traficului şi situaţiei din jurul maşinii, cu cruise control adaptiv şi sisteme de prevenire a impacturilor.
Iniţial Seres SF5 va fi disponibil exclusiv în China, unde va marca debutul comercial în următoarele săptămâni. Maşina va putea fi comandată sau achiziţionată chiar în magazinele specializate Huawei, alături de smartphone-urile şi gadget-urile clasice. Preţurile pornesc de la aproximativ 33,350 dolari pentru un SUV cu un singur motor electric în cadrul sistemului de propulsie plug-in hybrid.
0
2,015
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!