Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Premieră: Toyota bZ4X, prototipul primului electromobil nipon din seria BZ

19 Aprilie 2021 - 10:55
Denis Godorozea
Toyota a prezentat conceptul primului electromobil din noua gamă — bZ4X. Deşi debutează în formă de prototip, modelul pare a fi apropiat de varianta sa de serie, ce ar urma să ajungă în producţia de serie în următoarele luni. La bord sunt prezente, însă, câteva ciudăţenii, precum un volan inspirat de Tesla. Cum se anunţa şi mai devreme, electromobilul a fost dezvoltat în parteneriat cu Subaru, ceea ce înseamnă că un model similar va fi produs şi cu emblema celuilalt constructor nipon.
Noul Toyota bZ4X este un SUV de dimensiuni apropiate actualei generaţii RAV4, însă la baza maşinii s-a situat platforma modulară e-TNGA, cumva derivată din arhitectura globală utilizată de niponi pentru modelele tradiţionale cu motoare cu combustie internă, dar care oferă multiple posibilităţi de transformare şi adaptare a dimensiunilor, astfel încât bZ4X să beneficieze de toate avantajele pe care le poate oferi o platformă electrică, precum spaţiul generos la bord şi două compartimente de depozitare.
Astfel, platforma e-TNGA va sta la baza mai multor electromobile din gamele Toyota şi Subaru şi prevede instalarea diferitor sisteme de propulsie, cu câte un motor sau cu câte două motoare electrice, fiind posibilă tracţiune pe puntea faţă, spate, dar şi integrală, fireşte. Versiunile cu tracţiune integrală, de altfel, au fost setate şi îmbunătăţite de maeştrii din cadrul Subaru.
Deocamdată niponii nu oferă prea multe detalii despre substratul tehnic al noului bZ4X. În schimb, au fost publicate imagini cu habitaclul maşinii, apropiat la maxim de varianta de serie. Arhitectura planşei de bord pare să fie familiară cu modelele actuale Toyota, însă consola centrală surprinde cu un ecran generos al sistemului multimedia de generaţie nouă, iar o soluţie futuristă este volanul pătrăţos, asemănător cu ceea ce a pregătit Tesla pentru versiunile actualizate Model S şi Model X, dar cu multiple comenzi. Nou este şi instrumentarul de bord digital, situat ceva mai sus decât deobicei.
Debutul comercial al noii Toyota bZ4X în varianta sa de serie va avea loc în primele luni ale anului viitor pe majoritatea pieţelor, unde este prezent constructorul nipon. Cel mai probabil, maşina de producţie nu se va distinge de prototipul prezentat acum, decât în micile detalii. Ulterior, bZ4X va fi acompaniat de un model identic cu emblema Subaru, iar pentru următorii 3-4 ani cei de la Toyota pregătesc cel puţin 7 premiere electrice în cadrul bZ.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter