Premieră mondială: Hyundai Kona N, primul crossover compact de performanţă sud-coreean

27 Aprilie 2021, 11:21
Denis Godorozea
După mai multe luni de tachinări şi zvonuri, Hyundai prezintă primul crossover compact de performanţă, Kona N. La rândul său, acesta este cel de-al patrulea model din cadrul diviziei sport N în gama constructorului coreean, ce se alătură hot-hatch-urilor i20 N, i30 N şi Veloster N, cel din urmă se află, însă, la final de carieră fără vreun succesor.
Hyundai caracterizează noua sa creaţie drept un hot-hatch îmbrăcat în caroserie de crossover, sugerând că tehnic Kona N se distinge substanţial de versiunile tradiţionale Kona. De altfel, o bună parte din substratul tehnic a fost preluată de la cel mai proaspăt hot-hatch din gamă, i30 N, inclusiv şi sistemul de tracţiune exclusiv pe puntea faţă.
Respectiv, motorul a fost preluat fără prea mari ajustări de la hot-hatch-ul i30 N, fiind vorba de benzinarul turbo de 2.0 litri, ce dezvoltă 280 CP şi 392 Nm. În cazul Kona N, însă, motorul se cuplează exclusiv la cutia robotizată N DCT cu 8 rapoarte şi dublu ambreiaj, pe când hatch-ul este livrat standard cu cutie manuală cu 6 trepte. Cel din spatele volanului are la dispoziţie 3 regimuri de rulare, printre care N Grin Shift, ce aduce un surplus de putere de 10 CP, dar nu mai mult de 20 secunde.
În aceste condiţii Kona N poate accelera de la 0 la 100 km/h în 5.5 secunde, iar viteza maximă este limitată la 240 km/h. Astfel, Kona este mai rapid decât hatch-ul i30 N cu 0.4 secunde în exerciţiile de acceleraţie, însă doar cu sistemul de launch control inclus.
În scurt timp după prezentare Hyundai Kona N va fi lansat pe majoritatea pieţelor unde este prezentă versiunea standard, inclusiv în Europa. Crossover-ul de performanţă va fi urmat de modele precum Elantra N, dar şi electrice de performanţă în cadrul mărcii Ioniq.
0
1,512
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!