Studenţii ucraineni au prezentat prototipul electromobilului Eva, monovolum cu 100 km autonomie

28 Aprilie 2021, 12:24
Denis Godorozea
Sudenţii şi inginerii ucraineni au prezentat prototipul primului electromobil original, numit Eva. Deocamdată maşina a debutat în formă de concept, însă autorii proiectului susţin că acesta ar putea avea o versiune de serie la preţ accesibil. În viitor Eva ar putea deveni un concurent accesibil pentru Dacia Spring.
Proiectul a fost conceput de inginerii Universităţii Naţionale Vladimir Dahl şi studenţii Universităţii Politehnice din Severodoneţk. Deocamdată Eva este doar un prototip cu caracteristici tehnice şi dinamice limitate, însă în viitor ar putea evolua într-un model practic, de serie, care să ofere o alternativă electrică la preţ accesibil în contextul creşterii interesului pentru vehicule cu sisteme de propulsie electrice în rândul cetăţenilor.
Eva are la bază o platformă originală, fiind un monovolum capabil să adăpostească la bord până la 4 persoane. În ciuda dimensiunilor compacte, pasagerii nu vor simţi lipsă de spaţiu, or Eva are o podea plată şi atinge 4 metri în lungime. Caracteristicile tehnice şi informaţii despre substratul tehnic nu au fost dezvăluite deocamdată, însă autorii proiectului sugerează că Eva poate parcurge circa 100 km datorită energiei stocate în baterii, iar panourile solare de pe caroserie pot asigura o un surplus de încă 30 km de autonomie.
Prototipul a fost echipat cu o singură baterie, deşi arhitectura platformei prevede posibilitatea instalării celei de-a doua baterie pentru autonomie extinsă. Varianta de serie, potrivit autorilor Eva, va putea parcurge până la 500 km cu bateriile încărcate. Totodată, este posibiliă instalarea mai multor motoare electrice, cel mai probabil şi în cadrul unui sistem de tracţiune integrală.

Deocamdată ucrainenii nu specifică careva termeni de lansare în serie, însă un eventual model bazat pe prototipul Eva ar putea costa aproximativ 12 mii dolari pe piaţa internă.
0
1,005
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!