Toyota lansează pilotul automat de nivelul II, capabil să conducă autonom şi să depăşească alte maşini

8 Aprilie 2021, 17:11
Denis Godorozea
Toyota anunţă lansarea sistemului Advanced Drive şi ajunge pe lista primilor constructori auto din lume, care lansează un sistem de condus aproape autonom. Ei bine, deocamdată nu este vorba despre un pilot automat de nivelul V (maxim), or în anumite condiţii maşina va solicita implicarea celui din spatele volanului, acesta fiind obligat să monitorizeze traficul şi situaţia din preajma maşinii. Tehnologia este asemănătoare cu ceea ce oferă Tesla, din punct de vedere a funcţionalităţii, deci un pilot automat de nivelul II.
Comparativ cu sistemele de condus autonom şi siguranţă activă lansate de niponi până acum, ansamblul Advanced Drive se distinge prin instalarea unei camere adiţionale şi unui lidar în partea frontală. Având la bază şi un sistem inteligent de operare, Advanced Drive poate rula autonom până la destinaţie fără implicarea şoferului, acesta având nevoie doar să indice destinaţia finală. Asta înseamnă că maşinile echipate cu Advanced Drive pot nu doar să frâneze şi să menţină banda de circulaţie, dar şi să depăşească alte unităţi de transport.
În continuare, însă, cel din spatele volanului este obligat să monitorizeze acţiunile sistemului şi traficul din preajmă, or anume şoferul va fi responsabil de un eventual accident rutier provocat de automobilul cu pilot automat inclus. Afară de această, sistemul îi va solicita să preia controlul maşinii în cazuri incerte sau de urgenţă, iar atunci când şoferul nu va interveni, maşina va opri automatizat, în siguranţă, iar la limită va fi capabilă să vireze pentru a evita impactul. Bineînţeles, doar după ce se va asigura de siguranţa manevrei.
Chiar şi după lansare, sistemul va fi actualizat în continuare prin lansarea de update-uri prin conexiuni internet. Mai mult de atât, sistemul va putea prelua experienţa altor automobile similare pentru a "învăţa" cum să reacţioneze în situaţii extreme. Primele modele disponibile cu opţiunea Advanced Drive sunt sedanurile Toyota Mirai şi Lexus LS, deocamdată doar în Japonia.
0
1,733
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!