Un designer ucrainean a venit cu ideea unui autobuz de offroad modern, succesor al legendarului PAZ-672

18 Aprilie 2021, 10:21
Ilie Toma
Majoritatea dintre noi recunosc formele acestui autobuz, şi asta pentru că şi-n Moldova, în anii de demult, circulau peste tot, mai ales prin sate, asemenea PAZ-uri de model 672. Iar ideea de a le pune în offroad nu e nouă, pentru că şi autobuzul original a fost creat să reziste pe drumuri rele, având chiar şi versiuni cu tracţiune integrală pentru a opera în regiunile unde drumurile erau cu adevărat rele şi provocatoare.
__Foto: autobuzul original PAZ 672

Modelul original s-a produs între anii 1967 şi 1989, fiind produse aproape 290 mii exemplare. PAZ 672 era propulsat de un motor V8 cu carburator, de 4.25 litri, care livra 115 CP şi care era cuplat la o cutie manuală cu 4 trepte. Autobuzul nu era foarte mare, având 7.15 metri lungime, însă garda la sol de 28 cm era cea care-l recomanda cu adevărat, dar şi construcţia rezistentă a suspensiei. Aşa cum spuneam, au existat o mulţime de variante şi adaptări ale acestui autobuz, pentru zone arctice, tropicale, pentru munţi, pentru drumuri noroioase, etc, şi, fireşte, unele din ele aveau tracţiune integrală.
Acum designerul ucrainean, pe nume Roman Priadko, a venit cu o interpretare modernă a acestui autobuz, dar care rămâne foarte fidelă designului original, aproape la fel de fidelă precum un MINI modern faţă de un Mini clasic sau un Porsche 911 modern faţă de cele clasice. Toate elementele şi proporţiile de bază au fost păstrate, în schimb au apărut roţi mari de offroad cu protecţie la aripi, bare de protecţie ranforsate cu troliu în faţă, noi grile la gurile de ventilare frontale, noi linii negre pe autobuz, care să accentueze noul caracter, noi faruri full LED, ba chiar şi lumini de distanţă lungă integrate deasupra parbrizului. Fireşte, au apărut şi noi oglinzi. Bineînţeles, totul e deocamdată la nivel teoretic, de schiţă digitală de design.

Ce părere ai de ideile designerului ucrainean? Şi-ar găsi locul un asemenea autobuz modern în zilele noastre?
1
2,594
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!